Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Heliogabal: bitwa o Lacjum 1 XII 2012
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2012-12-02, 13:41   Heliogabal: bitwa o Lacjum 1 XII 2012
   Baretki: zalozyciel

Lacjum_2_XII_eld-kruki_Deployment by Tulkaion, on Flickr

Bitwa na 1100 p. Wystawi?em guardianów, avengerów, arlekinów, falcona, wraithlorda, avatara, farseera i skorpiony w rezerwie. Julek mia? kapitana, librariana, chyba cztery sk?ady taktyczne, rhino, snajperów i stormtalona. STORMTALONA.

Wylosowa?o nam si? rozstawienie Vanguard (po skosie) i scenariusz Scouring (6 znaczników, ka?dy daje od 6 do 1 punktu zwyci?stwa, Fasty skoruj? i s? warte po 1 punkcie zwyci?stwa). Rozstawienie znaczników okaza?o si? dla mnie szcz??liwe: z mojej strony by? licz?c od lewej znacznik za 4, 3 i 3 punkty. Wylosowa?em te? priorytet, ale Julkowi uda?o si? przej?? inicjatyw?...

Pierwsza tura by?a kabaretowa: nikomu nie uda?o si? nic zrobi?. Julek generalnie zacz?? defensywnie, jedynie jego kapitan doskoczy? do wysuni?tego Rhino (w jego ?rodku czeka?a dru?yna taktyczna). Ja zastosowa?em wariant kanne?ski: centrum z?o?one z troopsów pozosta?o stacjonarne (dobieg?o jedynie do murków, by zdoby? os?on? i zaj?? znaczniki, tam te? zosta?o do ko?ca bitwy), natomiast ofensywne mia?y by? skrzyd?a. Avatar pogna? za wielk? ruin? by dopa?? Rhino a potem ewentualnie tacticali na prawym skrzydle, Arlekini ku tacticalom na lewym skrzydle w luk? mi?dzy domkiem a wielk? ska??, natomiast moja artyleria wraz z Farseerem ruszy?a ku centrum, by ob?o?y? ogniem centralne jednostki przeciwnika.

W drugiej turze pojawi? si? flyer. Ja pierdziel?, jaka to silna jednostka! Pocz?tek by? skromny, zdziesi?tkowa? jedynie moich Avengerów w ?rodku, ale potem, w czwartej turze... zabi? Avatara. Posiada straszn? si?? ognia a poza tym, dla mnie jest praktycznie niezniszczalny. Na szcz??cie w pi?tej turze wylecia? poza stó?.
W drugiej turze równie? na stó? obok Rhino wysz?y te? moje Skorpiony. Zosta?y strasznie przetrzebione ogniem tacticali, ale zdo?ali zaszar?owa? na transporter i Biting Blade egzarchy rozkroi? go w jednej fazie walki. Niestety, ?ywa zawarto?? wysypa?a si? wtedy i zmasakrowa?a skorpionie resztki w pi?tej turze. Na lewym skrzydle zdecydowan? przewag? osi?gn?? Julek.

Nieco lepiej sz?o mi na lewym skrzydle. Arlekini wyci?li w pie? tacticali przeciwnika, a ukrywaj?cy si? tam te? Librarian zosta? spopielony ogniem Falcona. Niestety, plazma przeciwnika w odpowiedzi zniszczy?a ca?y sk?ad Arlekinów, to by?a czwarta tura, moja czarna godzina (wtedy te? straci?em Ava).

W turze pi?tej by?o ju? dobrze. Zapad? zmrok, daleko stoj?ce oddzia?y marinerów nie mog?y zrobi? mi nic z?ego swym ogniem, a oddzia? taktyczny skradaj?cy si? na moim prawym skrzydle nie dobieg? do znacznika tam si? znajduj?cego (wyrzucili cal w bieganiu :D ). Niemal ca?kowicie zanihilowani zostali snajperzy, zadzia?a?a si?a ognia Wraithlorda który zacz?? ju? szykowa? si? do szarzy. Nie dosz?o do niej, gdy? po 5 turze wylosowali?my koniec.

WYNIK: 8:4 dla mnie (u mnie siedem punktów z dwóch znaczników, ósmy punkt za Stormtalona który aktualnie by? poza sto?em; Julek dosta? dwa punkty ze znaczników, jeden za ubicie Warlorda i jeden za First Blood).

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2012-12-02, 16:49   

Jednak Stormtalon nie zosta? zniszczony? :) Troche kiepskim posuni?ciem okaza?o si? wylatywanie w 5! turze za stó? ;p

btw: chyba znalaz?em ma?y wa?ek je?li chodzi o Psychic Hooda, Julek gra? na starej zasadzie z Codexu, a ona wydaje mi si?, ze ju? nie obowi?zuje. U mnie w erracie pisze, ?eby u?ywa? tej z Rulebooka a tam jest mooooocno przyci?ta :p

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2012-12-02, 19:13   

Moim wa?kiem jest to, ?e zadeklarowa?em strat? jednego slotu elite. Straci?em dwa, zapomnia?em o Skorpionach.

Stormtalon jest dla mnie nie do zdj?cia. Na pocz?tek musz? go trafi? na szóstce, potem jeszcze zrani? (a nawet z ty?u ma pancerz 11), potem dobrze rzuci? na tabelk?... Uberkoks dla Eldarów :/

U mnie bohaterów by?o wielu. Najlepiej sprawi?a si? chyba ci??ka artyleria, Wraithlord i Falcon, chocia? nie przes?dzili oni wyniku starcia. Av te? si? przyda?, ?ci?gn?? na siebie lawin? ognia zanim wreszcie pad?. Podobnie Arlekini, chocia? jednak oni raczej byli dro?si ni? pi?ciu tacticali :/

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2012-12-03, 07:27   
   Baretki: tartar zalozyciel

a ten Stormtalon jest taki gro?ny. Co on potrafi ?

Klub: battleground-castigatores

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2012-12-03, 14:38   
   Baretki: owsiak

Drzewiec napisał/a:
a ten Stormtalon jest taki gro?ny. Co on potrafi ?

Death from Above :gunner1:

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2012-12-03, 15:28   

Stormtalon dupy nie urywa ;) Pancerz 11 sprawia, ze jak trafisz to prawie zawsze przebijesz, a jesli nawet nie to przeciez ?atwo go idzie zaglancowa?. Uzbrojenie te? takie sobie, praktycznie wi?kszo?? czo?gów ma lepsze. Assault cannon? No please... Drednoty maj? to w standardzie ;) Jedyne co boli to jego szybko?? no i to ?e trzeba go trafia? na 6 i nie mo?na zaszar?owa? jak jest w trybie lotu. A tak to leszczyk ;p Tylko zamiast wali? do niego z ppanc trzeba go zapestkowa?. A jak dojd? jeszcze bronie ze skyfire to ju? w ogóle :+:

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2012-12-03, 16:16   

Ja go faktycznie mam czym pestkowa? bior?c pod uwag? fakt, ?e moja podstawowa bro? ma si?? 4. Nawet mia?em taki plan, da?em guide na Avengerów (przerzuty trafienia) i u?y?em Bladestorm (dodatkowy strza?), ale zanim wypali?em te 18 strza?ów, to u?wiadomi?em sobie ?e nawet go nie zadrapi? :/

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2012-12-03, 16:46   

Na Falconie masz jakie? dzia?ko oprócz Lancy. A Gwiezdne Dzia?o?

Jego "przegi?to??" wynika tylko i wy??cznie z tego, ze cz??? kodeksów jest nieprzystosowanych do lataczy. Na pewno zmieni si? wraz z wydaniem nowych wersji.
I zawsze mo?na nadrobi? Fortyfikacjami ;)

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2012-12-03, 16:54   

"Pestkowanie kojarzy mi si? z du?? ilo?ci? strza?ów. Star Cannon to ca?e dwa.

Falcon ma Scatter Laser maj?cy chyba si?? 5. Moc :D Trafiam na szóstkach, rani? na szóstkach :) Poza tym, Falcon ma obecnie baaardzo s?ab? prze?ywalno??, my?l? nad dokupieniem Wraithów :)

Odpowiedz do tematu