|
Plastiki czy metale |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-26, 23:11 Plastiki czy metale
Baretki:  |
|
|
Co jest w?a?ciwie lepsze?
Niektórzy ciesz? si?, ?e GW "metalizuje" ostatnio niektóre modele. Mówi?c szczerze: nie rozumiem tego. Tak na szybko, to dostrzegam tylko jedn? zalet? metali: ?atwiej si? je "myje" z farby. Ale poza tym? W?a?nie likwiduj? jakie? dziwne elementy z Arlekinów, du?o wi?cej z tym roboty ni? przy plastikach. Poza tym, na plastikach maluje si? ?atwiej... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-27, 06:16
|
|
| Na metalach o ile si? orientuj? ?atwiej uzyska? wi?cej szczegó?ów. poza tym niby ?atwiej si? te? je maluje bo taka opinia kr??y wsz?dzie. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-27, 12:03
|
|
| Mo?e lepiej si? maluje, ale podk?ad k?adzie si? w moim przynajmniej przypadku zdecydowanie gorzej. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-27, 13:06
|
|
| Bo metalowe figurki niestety trzeba umy?. Najlepiej star? szczoteczk? do mycia z?bów i myd?em lub innym ?rodkiem do mycia. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-27, 13:13
|
|
Nigdy tego nie robi?em Mo?e to jest klucz. |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-27, 14:49
|
|
| Tak to klucz do sukcesu. Trzeba my?, bo figurki s? powleczone czym? t?ustym (nie wiem dok?adnie, czym) znaczy si? nie same figurki a raczej formy. Spowodowane jest to tym, aby wlany metal nie klei? si? do formy. Tak samo na przyk?ad robi si? z formami, które wykorzystywane w porcelanie, ale tam smaruje si? je szarym myd?em (rozrobionym). Tworzy to powlok?, która zabezpiecza form? oraz model, który jest odlewany przed zniszczeniem. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2007-07-28, 00:01
|
|
|
Nie spotka?em si? z opiniami, ?e które? maluje si? lepiej, a które? gorzej. To raczej kwestia podk?adu, a nie materia?u. Cho? mo?e faktycznie lepiej maluje si? plastiki - s? l?ejsze i nie wypadaj? tak cz?sto z r?k!
| Watcher napisał/a: | | Niektórzy ciesz? si?, ?e GW "metalizuje" ostatnio niektóre modele. |
A ja ( i chyba nie tylko ja) odnosz? wra?enie, ?e "plastikuj?" raczej. Kiedy? GW metalem sta?o, a od pewnego czasu bawi si? w fundowanie nam modelarstwa i coraz wi?cej customizowanych plastików wypuszcza.
| jacoleko napisał/a: | | Bo metalowe figurki niestety trzeba umy?. |
Opini? o myciu "zawodowcy" odnosz? zarówno do jednych jak i drugich. Ja tam nie myj? wcale (chyba, ?e po k?pielach w DOT - czyli przy malowaniu powtórnym) i podk?ad zawsze dobrze si? trzyma. Kwestia konkretnego (ze 2 minuty) wstrz??ni?cia puszki.
Ja bym jeszcze temat rozszerzy? o ?ywiczne modele - jak wiemy wiele firm takie figurki obecnie produkuje - FW, SMM, Illyad. Z moich do?wiadcze? z ?ywicznymi powiem tylko, ?e ?wietnie si? obrabia takie modele przed podk?adowaniem - wszystko bez problemu daje si? usuwa?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-28, 00:05
|
|
A które (zapominaj?c na chwil? o ?ywicach) wolisz? Bo ja z czystym sercem mówi?: plastiki! Obrabianie ich jest o niebo przyjemniejsze! Jestem po kilkudziesi?ciominutowym dopasowywaniu tu?owia do nóg metalowego Arlekina i mam do?? |

|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2007-07-28, 00:10
|
|
|
Do obróbki - zdezydowanie wybra?bym plastiki (po ?ywicy ofkors).
Do malowania - nie widz? ró?nic.
Do "zabawy" - jasne, ?e metal.
Do konwertowania - plastik i pochodne.
Na pó?k? - ka?d?, byle by rze?ba by?a ciekawa. |
|
|
|
 |
|
|