|
KO II |
| Autor |
Wiadomość |
KOOBA.84
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2009-03-18, 15:28
|
|
|
9. Gotard
Strzel? sobie, co mi tam:
14. Pawe? I
2. Helena Woli?ska |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

|
Wysłany: 2009-03-18, 16:38
|
|
|
| 2. Andriej Wyszy?ski |
_________________ Per me c'e solo l'INTER |
|
|
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

|
Wysłany: 2009-03-18, 16:42
|
|
|
| 8. ,,One second" |
|
|
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

|
Wysłany: 2009-03-18, 16:47
|
|
|
13. Wo?os zwany tez Welesem ale Wo?os brzmi dumniej |
|
|
|
 |
gotard
Król-Kapłan

|
Wysłany: 2009-03-18, 17:35
|
|
|
| Cytat: | 9. Gotard
Strzel? sobie, co mi tam: |
Gratuluje ,pytanie nie by?o ?atwe |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2009-03-18, 17:38
Baretki:  |
|
|
| Pawe? I to nie jest dobra odpowied? na pytanie 14. W grze ci?gle pytanie 1 i 14. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
KacperTheCowboy
Diuk

|
Wysłany: 2009-03-18, 17:52
|
|
|
| a która odpowiedz na 13 jest poprawna? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2009-03-18, 17:52
|
|
| Weles. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2009-03-18, 17:55
|
|
| Katarzyna II? |
|
 |
Mamoniowa
Giermek

|
Wysłany: 2009-03-19, 20:36
|
|
|
| Watcher napisał/a: | 15. Kto wymy?li?, ?e w j?zyku niemieckim rzeczowniki pisze si? du?ymi literami? (3)
|
pytania s? tendencyjne.
otó? Luter t?umacz?c bibli? dokona? pewnych regulacji ortograficznych w ten sposób, ?e zachowywa? konsekwentn? pisowni?. aczkolwiek z moich wiadomo?ci, które posiad?am, studiuj?c filologi? germa?sk?, wynika, ?e takie zjawisko in der deutschen Sprache zachodzi?o ju? wcze?niej. Pan od historii j?zyka twierdzi, ?e w pocz?tkach pi?miennictwa niemieckiego tak si? dzia?o ju?, ?e Nimcy pisali wielk? liter? wszystko, co uznali za wa?ne. Zatem Luter ma du?y wp?yw na obecn? pisowni? ró?nych rzeczy, w ogóle wywar? niesamowity wp?yw na literatur? niemieck? i regulacje ortograficzno-gramatyczno-leksykalne, ale ?e on to wymy?li?, to bym polemizowa?a. Ale, ?eby nie by?o - poka?cie mi, sk?d macie takie informacje.
"Die Epistel sanct Pauli zu den Romern.
(...) Jch wil euch aber nicht verhalten, lieben bruder, das ich myr offt hab furgesetzt zu euch zukomen, byn aber verhyndert bisher, das ich etwas guttis schaffete auch vnter euch, gleych wie vnter andern heyden. [14]Jch byn eyn schuldner beyde der kriechen vnnd der vnkriechen, beyde der weysen vnd der vnweysen, [15]darumb, so viel an myr ist, byn ich geneygt, auch euch zu Rom das Euangelion zupredigen."
List ?w. Paw?a do Rzymian (fragment ). Jak wida? nie wszystkie rzeczowniki s? pisane wielk? liter?, tylko te "wybrane"
Czyli, ?e czepiam si? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2009-03-19, 20:44
|
|
| Informacje s? z UAMu, z neofilologii germa?skiej. Luter jest prze?omowy, gdy? w istocie w du?ej mierze "stworzy?" nowo?ytny niemiecki, kompiluj?c dotychczasowy chaos i podpieraj?c swym autorytetem to, co uzna? za wa?ne. Mi?dzy innymi zasad? z rzeczownikami, przynajmniej tymi istotnymi. Co najmniej dwa dotychczasowe od?amy j?zyka teuto?skiego zmieni?y si? w jeden (z dominacj? wp?ywów wysokoniemieckich), w pewnym sensie j?zyk Lutra by? j?zykiem sztucznym (na bazie wysokoniemieckiego), który sta? si? pó?niej dialektem dominuj?cym. St?d moje niezr?czne troch? stwierdzenie o "j?zyku niemieckim". By? mo?e powinienem napisa?: "najwa?niejszym prekursorem" u?ycia majusku?. |

|
|
|
 |
Mamoniowa
Giermek

|
Wysłany: 2009-03-19, 20:56
|
|
|
i o to mi chodzi?o. dzi?kuj?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2009-03-19, 23:36
|
|
| I nie dopowiedzia?em: Katarzyna II to nie jest dobra odpowied?. |

|
|
|
 |
Stanisław Anioł
Wielki Książę

|
Wysłany: 2009-03-19, 23:49
|
|
|
| Watcher napisał/a: | St?d moje niezr?czne troch? stwierdzenie o "j?zyku niemieckim". By? mo?e powinienem napisa?: "najwa?niejszym prekursorem" u?ycia majusku?.
|
wi?c ju? pan sie mija z prawd?. prawda ?
ps. Gorgiasz jest malutki przy Tobie |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2009-03-20, 00:22
|
|
| Stanis?aw Anio? napisał/a: | | Watcher napisał/a: | St?d moje niezr?czne troch? stwierdzenie o "j?zyku niemieckim". By? mo?e powinienem napisa?: "najwa?niejszym prekursorem" u?ycia majusku?.
|
wi?c ju? pan sie mija z prawd?. prawda ?
ps. Gorgiasz jest malutki przy Tobie | Tak. I codziennie morduj? s?ownie jakiego? Sokratesa. |

|
|
|
 |
|
|