|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Power Metal |
| Autor |
Wiadomość |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-12-19, 15:59 Power Metal
|
|
|
Power metal to muzyka niezwyk?a (przynajmniej dla mnie) z kilku wzgl?dów- szybka, dynamiczna i niezwykle techniczna; niesamowity klimat fantastyki, ?redniowiecza, epickich bitew itp. Gigantami s? tutaj przede wszystkim HammerFall, Dragonforce i Helloween, aczkolwiek równie wysoko, je?eli nie wy?ej ceni? sobie takie zespo?y jak Blind Guardian, Manowar, Rhaposdy czy Dragonhammer.
Co Wy s?dzicie o power metalu, czy przemawia on do was, czy nie, jakie kapele najbardziej przypad?y wam do gustu? Zapraszam do dyskusji. |
|
 |
Iliador
Margrabia

|
Wysłany: 2005-12-19, 16:32
|
|
|
A o jaki power chodzi. Bo ja okreslen 'power' znam co najmniej 3
- neopower, czyli wszelki pedzaco-melodyjno-cukierkowe kapele pokroju Heavenly, Rhapsody, Dragonland, Sonata Arctica, Noctural Rites, Dragonforce
- power w okresleniu na 'rycerski&fantasy' metal, wiec Manowar, Blind Guardian, Hammerfall, Majesty,Helloween, Edguy, etc.*
- power, jedyny moim zdaniem zaslugujacy na te nazwe ;], wlasciwy, a wiec kapele ktore powstawaly w USA (na poczatku ;]) kiedy przeszla pierwsza fala thrashu . Wiec taki mix thrash\heavy - tu mamy Iced Earth, Nevermore, Sanctuary, Brainstorm,Metal Church zreszta, co ja tu bede pieprzyc - http://www.powermetal.pl/...l_id=3&fc_id=23 - w tym artykule jest wszystko co powinno sie wiedziec ;].
*ta nazwa to jedno wielkie nieporozumienie, bo jedyna cecha laczaca te kapele sa klimaty tekstow . Manowar gra przecta heavy, Blind Guardian gra(l ;]) heavy\speed, a potem pododawal pelno orkiestralnych wstawek, ale nadal to heavy, Hammerfall tez, choc ich to po czesci do neo-poweru chyba mozna podciagnac (nie wiem, po prostu jak slysze to tak jakos :]), Helloween - "ojcowie poweru", choc tak naprawde zawsze graja heavy . Zreszta to dosc typowe u Niemcow: Gamma Ray tez mozna by zaliczyc do tego 'poweru', a speed\heavy ;]. Wiec mozna by wydzielic szufladke niemiecki heavy i tam wsadzac takie melodyjno-szybkie heavy kapele. ;]
Tyle jezeli chodzi o nazwe gatunkow . Jezeli chodzi o mnie, to lubie kazdy rodzaj metalu, wiec i w tych sie cosik znalazlo . Ba, to wlasnie neo-power i rycerski heavy byl moim 'number one' jak zaczynalem sluchac ciezszych rzeczy. Bylo minelo . W kazdym razie, nadal potrafie je docenic (choc przyznam, ze jak slysze tak slodkawe rzeczy jak Labyrinth, czy Evil Masquarade, to mdli....). Wiec powiedzmy, ze te kapele co sie tu przewinely sa moimi 'naj' z tych klimatow.
edit: no i co by nie mowic, USpower (a wiec thrash\heavy) byl pierwszy
edit2, albo3?:P: zapomnialem o Brazylijczykach - Angra.... Jednak gdzie ich podpiac to doprawdy nie wiem: moze progresywny neo-power? |
| Ostatnio zmieniony przez Iliador 2005-12-19, 16:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2005-12-19, 16:38
|
|
|
No tak, tu si? zgadzam, muzyka bardzo "przyjemna" i wpadaj?ca w ucho. Mi po pierwszej piosence Dragonforce przez tydzie? nic innego w g?owie nie siedzia?o . Osobi?cie bardzo lubi? ju? wspomianych Hammerfalla i Rhapsody. Ale chyba trzeba do?? du?ej inwencji, ?eby nie powiela? schematów, i nie ?piewa? przez wszystkie p?yty o tym samym rycerzu, walcz?cym z tym samym smokiem i ratuj?cym t? sam? ksi?zniczk? |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-12-19, 18:38
|
|
|
Generalnie chodzi tu o wszelaki power, z lekkim naciskiem na ten "rycerski" , aczkolwiek neo-power w wykonaniu Rhaposdy, a w szczególno?ci Dragonforce'a jest niczego sobie, a nawet du?o, du?o wiecej. Ja osobi?cie uwa?am, ?e power to przede wszytkim klimat i w?a?nie on ??czy wysztkie te zespo?y. Przecie? gdyby Metallica nagra?a piosenk? o rycerzach okrzykni?to by j? power metalow?, a gdyby HammerFall zmieni? tematyk? tekstów na podobn? np. Metallice to mówiono by o nim jako o zespole heavy metalowym. Tak?e wydaje mi si?, ?e generalnie, muzycznie nie ma co szufladkowa? zespo?ów, wszystko zale?y od klimatu, tekstów. Oczywicie in my humble opinion |
|
 |
Iliador
Margrabia

|
Wysłany: 2005-12-19, 19:26
|
|
|
| Cytat: | | Metallica nagra?a piosenk? o rycerzach okrzykni?to by j? power metalow? |
Co tylko by swiadczylo, o ignoranctwie takich 'krzykaczy'. Bo w koncu kazdy gatunek charakteryzuje sie czyms od strony technicznej? Jako muzyk (amator, bo amator, ale zawsze ) powinienes lepiej wiedziec, ja dziele ze sluchu .
Bo black'owego przesteru gitary i sposobu na niej grania - jezeli do tego dac tekst o rycerzach, lub rock'n'rollu, to nadal bedzie black, tylko, ze jajcarski .
Ale dobra , nadmierne szufladkowanie rzeczywiscie jest zUe (;]), zreszta - podzielam zdanie, ze dragonforce jest swietny :d. Co prawda momentami smieszny ("lecmy nad gorami, wygrajmy" etc ;]), ale gdyby na patetycznosc liryk przymknac oko - mniam! |
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-12-19, 19:40
|
|
|
Coby zakonczy? t? polemik? pragn? sprostowa?:
oczywi?cie ró?nice w brzemieniu i sposobie gry s? w ró?nych gatunkach s?, chodzi?o mi jednak, ?e nie one s? najwa?niejsze (przynajmniej nie zawsze, a w power metalu, nad którym dyskutujemy ju? na pewno nie. Zasadniczo, jednak mamy podobne zdanie i to mnie cieszy. |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-12-19, 19:48
Baretki:  |
|
|
Eee. W Power Metalu nie tylko sposób gry i tematyka pie?ni jest wa?na, ale, jak to mój pewien znajomy okre?li?, "g?os kastrata" Power zawsze kojarzy? mi si? i kojarzy? b?dzie ze specyficznym rodzajem wokalu, m?skimi sopranikami przechodz?cymi czasem w warkot, urozmaicanymi chórkami |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
GiveItUp
Patrycjusz

|
Wysłany: 2005-12-19, 22:29
|
|
|
Dla mnie power to przede wszystkim wszelakie "Fight For Glory". Sluchanie takiej muzyki sprawia mi naprawde wielka przyjemnosc. Do dzis przy Hammerfall mimowolnie szczerze zeby w usmiechu i jeza mi sie wlosy, a troche czasu od pierwszego kontaktu z kapela juz minelo. Wszystko w powerze wydaje sie byc smieszne, od wokalu, przez liryki, az po wyglad samych muzykow. Jednak polaczone w jedna calosc daje, faktycznie nieco zabawny, ale takze niesamowicie dumny i, jak dla mnie, fascynujacy twor. Tym, co najbardziej przyciaga mnie w tej muzyce jest odleglosc od nudnej rzeczywistosci. Teksty o rycerzach, walce dobra ze zlem, smokach i setkach innych majestatycznych rzeczy, ktore na dodatek promieniuja optymizmem.
Patrzac od strony bardziej technicznej, mamy tu powalajaco szybkie zespoly typu Dragonforce, jak i bardziej surowe czy majestatyczne jak Rhapsody. Wiekszosc jest jednak dosc lekka i latwo przyswajalna. Mila odmiana po godzinach ogluszania sie czyms ciezszym. |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|
Wysłany: 2005-12-20, 16:12
|
|
|
Fakt wokal w Power metalu jest jak u kastrata ale to dobrze ja lubie czysty melodyjny wokal mo?e nie zawsze ale do takiej muzy pasuje idealnie. W power metalu tak?e kojarzy mi si? ideologia rycerska, wszystko oblegane jest chwa?? i wed?ug chwa?y itd. S?uchanie takiej muzy sprawia mi przyjemno?? wielk?. Kapele to m. in Dragonforce, Halloween, Hammerfall, Manowar. Czasami taka muza jest ?mieszna mo?na si? poprostu po?mia? ale jest za to pozytywna...POZITIV!!!!!!!! Jeszcze dodam to co inni, ?e muzycy osi?gaj? takie pr?dko?ci ?e to jest a? nieprawdopodobne, taka technika, wstawki itp. super!!!! Poprostu muza ta jest przepe?niona majestatem...nie wiem czy mog?em tak napisa? |
_________________ www.theroadside.fora.pl |
|
|
|
 |
Iliador
Margrabia

|
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-01-20, 15:13
|
|
|
Ooo, zacieram r?ce
No ju?, próbki przes?ucha?em. Po takich newielkich fragmentach niewiel tez mozna powiedzie?, aczkolwiek zapowiada si? obiecuj?co. W tracycujnej "guardianowskiej" kowencji utrzymane z tego co s?ysza?em, a to cieszy. Szczego?nie ciekawy wyda? mi sie fragment "Skalds and Shadows" |
|
 |
Iliador
Margrabia

|
Wysłany: 2006-01-20, 16:58
|
|
|
Kurcze, spodziewalem sie mniej klimatow z ostatniego albumu.... A tu widac konsekwentne podazanie obrana sciezka. Nie zebym narzekal - ANAtO bylo przyjemne, ale prawdziwy geniusz pokazali na Imaginations From The Other Side*.
*Savage Circus - tak sie nazywa kapela stworzona przez bylego perkusiste (teraz maja nowego) BG. Muza przypomina wlasnie Blind'ow sredniego okresu. |
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-01-20, 17:08
|
|
|
Dla mnie ANAtO i Imaginations s? dwoma ulubionymi albumami Blind'ow, cho? tu? za nimi plasuje si? Follow the blind. Jednak, jak napisa? Iliador, na Imaginations.. pokazali geniusz. To p?yta na której podobaj? mi si? wszytkie utwory, a u mnie o co? takiego trudno (poza Imaginations, to chyba jeszce tylko The Number of The beast, Painkiller no i moze Glory to the Brave). . Nie zmienia to faktu, ?e ze zniecierpliwieniem czekam na kolejny album Blind'ów. |
|
 |
Feron
Rzemieślnik

|
Wysłany: 2006-02-09, 15:19
|
|
|
A ja s?ucham ostatnio coraz wi?cej "Rhapsody".... Po do?? d?ugiej przerwie powracam do pierwszego metalowego zespo?u, który mi si? spodoba?!!!!
Szanuje te? zespo?y takie jak:
- HammerFall ( za ich cudn? p?ytk?"Glory to the Brave")
- Blind Guardian ("Mirror Mirror", "Another Holy War" )
- Axxis (ich now? p?ytk? "Paradise in Flames")
- DragonForce (za ich tempo )
Ogólnie mówi?c to power-metal (ten z domieszk? muzyki symfonicznej a'la Rhapsody ) |
_________________ WE WILL FLY TO THE EMPIRE OF STEELGODS
TO DISCOVER THE SECRET OF STORMS
AND AGAINST THE BLACK PRIDE OF THE TYRANT
WE'LL USE IT TO DEFEND OUR THRONE
"Rhapsody" - "Power of the Dragonflame, The Pride of Tyrant" |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|