|
Astronomia |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2010-10-12, 19:53 Astronomia
Baretki:  |
|
|
Ostatnio od?y?a u mnie dawna mi?o?? do obserwowania gwiazd. Pomog?a trywialna sprawa: obok mojego domu trwale wy??czono lamp? uliczn? i podczas nocnych spacerów z psem widz? teraz du?o wi?cej (wczoraj wreszcie zaobserwowa?em Plejady, czad ). Jak b?d? mia? wi?cej wolnego, planuj? wyjecha? za miasto by przypomnie? sobie co to znaczy prawdziwe nocne niebo. Pytanie: czy kto? z Was interesowa? si? astrofotografi?? W co nale?a?oby najpierw zainwestowa?? |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
cYnik
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2010-10-12, 20:14
|
|
|
astrofotografia to pot??ne koszty je?li chcia?by? fotografowa? co? wi?cej ni? tarcz? ksi??yca.
Zdecydowanie hobby dla maj?tnych. |
_________________ www.3piksele.pl
www.slubny-obiektyw.pl - fotografia ?lubna i okoliczno?ciowa |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2010-10-12, 20:23
|
|
TO ekstra, pozostanie mi lornetka
A z ciekawo?ci: w pierwszym etapie o jakich sumach mniej wi?cej mówimy? |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2010-10-12, 20:25
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | Ostatnio od?y?a u mnie dawna mi?o?? do obserwowania gwiazd. |
To polecam wyjazd do IMAXa na HUBBLE 3D! Graj? od niedawna. By?em, widzia?em, zaprawd? polecam. Prócz dwóch startów STS (POWERRrrrrrr!!) i uj?? z napraw samego teleskopu, dos?ownie p-o-w-a-l-a-j-? shooty dalekiego kosmosu - MIAZGA!!!! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2010-10-12, 20:36
|
|
| Gazza napisał/a: | | Watcher napisał/a: | | Ostatnio od?y?a u mnie dawna mi?o?? do obserwowania gwiazd. |
To polecam wyjazd do IMAXa na HUBBLE 3D! Graj? od niedawna. By?em, widzia?em, zaprawd? polecam. Prócz dwóch startów STS (POWERRrrrrrr!!) i uj?? z napraw samego teleskopu, dos?ownie p-o-w-a-l-a-j-? shooty dalekiego kosmosu - MIAZGA!!!! | Z pewno?ci? zalicz? Tak czy inaczej, pozostaje mi od?wie?anie lub odkrywanie gwiazdozbiorów = na razie penetruj? wzrokiem okolice Kasjopei (szczególnie na po?udnie od niej). Wyczyta?em wczoraj, ?e na Plejady na przyk?ad okres najlepszej ogl?dalno?ci zaczyna si? w?a?nie w pa?dzierniku, wi?c nie?le trafi?em. |

|
|
|
 |
cYnik
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2010-10-12, 20:41
|
|
|
| Watcher napisał/a: | TO ekstra, pozostanie mi lornetka
A z ciekawo?ci: w pierwszym etapie o jakich sumach mniej wi?cej mówimy? |
proponuj? zajrze? na jakie? forum o astrofotografii.
sw? wiedz? opieram jedynie o artyku?y oraz notki pod filmami prezentuj?cymi afekty zlotów astromaniaków.
Ale zacz?? nale?y od jakiego? obiektywu lustrzanego z konwerterami i statywu z kamienia
No i oczywi?cie lustrzanki, coby by?o do czego podpi?? ów obiektyw |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2010-10-12, 21:40
|
|
Lustrzanka ju? od jakiego? czasu jest, tylko nie wiem jeszcze co to obiektyw z konwerterami |

|
|
|
 |
RNR
Książę

|
Wysłany: 2010-10-17, 21:48
|
|
|
To jest super sprawa. Chillout |
_________________ – Moja jest tylko racja i to ?wi?ta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza ni? twojsza. ?e w?a?nie moja racja jest racja najmojsza! |
|
|
|
 |
cYnik
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2010-10-17, 22:15
|
|
|
| Watcher napisał/a: | Lustrzanka ju? od jakiego? czasu jest, tylko nie wiem jeszcze co to obiektyw z konwerterami |
nie chcia?bym tu si? jako? wypowiada? bardziej, bo istnieje du?e prawdopodobie?stwo, ?e b?d? pisa? bzdury, bo o temat zaledwie si? obtar?em. Bo z tego co wiem mo?na albo puch? podpi?? pod jaki? teleskop albo bawi? si? w?a?nie z manualnymi obiektywami z dodatkowymi konwerterami zwi?kszaj?cymi ogniskow?.
Je?li faktycznie Ci? to jara, to poszukaj informacji w necie, jest ich sporo.
No i potem pochwal si? pierwszymi próbami
http://www.digart.pl/prze...fotografia.html tu masz dzia? po?wi?cony takim w?a?nie fotkom.
dla przyk?adu:
http://www.digart.pl/zoom..._Galaktyka.html
i opis:
| Cytat: | | Zdj?cie zawiera w sobie w sumie ok. 7 godzin ekspozycji. Materia? do niego zbierany by? przez 3 noce. Obróbka syntetycznego materia?u zaj??a mi kilkana?cie d?ugich godzin. |
daje do my?lenia ;P |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2010-10-17, 23:35
|
|
Na razie ci??ko si? zastanawiam, jak przy siedmiogodzinnej ekspozycji wszystkie te gwiazdy nie s? rozmazane
Ale przez najbli?sze pó? roku na teleskop uzbieram, to b?dzie pierwszy etap |

|
|
|
 |
cYnik
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2010-10-18, 13:29
|
|
|
| znowu mog? si? myli?, ale zdaje si?, ?e s? urz?dzenia, które poruszaj? aparat zgodnie z "poruszaj?cymi si?" gwiazdami. |
|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2010-10-18, 18:12
|
|
|
to ju? lepiej watch uzbieraj na kurs hakerski, w?am sie do NASA i popstrykaj fotki hublem
a gwiazdy, ca?y kosmos to obok robali tak du?a bajka, w której mo?na znikn?? forewa and ewa... mi narazie zostaje google |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
Strza?a
Konetabl

|
|
|
|
 |