|
Thorgal |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-05-05, 22:08 Thorgal
Baretki:  |
|
|
B??kitna zaraza
Mój kontakt z Thorgalem urwa? si? na Arachnei. Urwa? nieprzypadkowo: uwa?am, ?e po tetralogii Qa Van Hamme nie mia? ju? ?adnego konkretnego pomys?u, co dalej zrobi? z seri?. Qa okaza?a si? opus magnum, które zawiesi?o poprzeczk? po prostu za wysoko. Zdarza?y si? co prawda jeszcze tytu?y dobre (Wilczyca), ale równie cz?sto pojawia?y si? ?rednie i s?abe (Klatka, Niewidzialna Forteca, Pi?tno wygna?ców). Ostatnio w Empiku zauwa?y?em jednak "B??kitn? zaraz?" i da?em serii szans?.
Có?, nie jestem usatysfakcjonowany. Zaraza jest ?adna graficznie (aczkolwiek imho Rosi?ski swój szczyt formy prze?ywa? w Wilczycy) a pomys? na akcj? okaza? si? by? zgrabny. Tyle... ?e album cierpi na dwa schorzenia poprzednich cz??ci.
Po pierwsze, akcja jest wtórna. Znowu ambitny w?adca, znowu Thorgal musi mu si? przeciwstawi?, znowu ratuje z opresji swoj? wiecznie porywan?/wi?zion? rodzin? (swoj? drog?, dlaczego Jolan nie u?ywa przeciw prze?ladowcom swej mocy?).
Po drugie: akcja jest tak poprowadzona, ?e nie za bardzo potrafi trzyma? w napi?ciu. To wszystko jest jakie? takie rwane, prowadzone zbyt szybko, brakuje interesuj?cego przeciwnika... w dodatku m?drzec z o?nie?onej góry dzia?a troch? niczym Deus ex Machina...
Si?gn?? po Królestwo pod piaskiem czy nie....
Ocena: 3 |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2013-05-06, 06:58
|
|
| Szkoda, bo lubi?em zawsze Thorgala. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-05-06, 17:42
|
|
Ostatnio widzia?em Thorgale u Pana Leszka Fletty w Antykwariacie na Malepszego.
I nawet chcia?em kupi? ale nie pami?ta?em co ju? mam.
A seria jako taka jest wy?mienita i nie ma co marudzi? |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-05-08, 18:02
|
|
No ju? ich nie ma bo je dosta?em. Znaczy trzy sztuki. Bardzo oczywi?cie za nie dzi?kuj?.
Mo?e te? dzi?ki temu ?e Watcher zacz?? ten w?tek wróc? do serii i zaczn? czyta? od nowa oraz uzupe?nia? o brakuj?ce numery w miar? mo?liwo?ci.
Troch? ju? tego wysz?o a i s? zeszyty z w?tkami pobocznymi które pewnie te? z czasem poszukam |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2013-05-11, 21:12
|
|
|
@Watcher - zgadzam si? z Tob?. Ale nie umniejsza to mojej mi?o?ci do serii, kreski (teraz to ju? nie kreska) Rosi?skiego czy zmiany scenarzysty.
| Watcher napisał/a: | | Si?gn?? po Królestwo pod piaskiem czy nie.... |
No pewnie! Tak przynajmniej zrobi?by mi?o?nik serii...
| Drzewiec napisał/a: | | Szkoda, bo lubi?em zawsze Thorgala. |
Dla Ciebie widz? wszystko jest czarne albo bia?e, trendy lub passe ....
| jacoleko napisał/a: | | A seria jako taka jest wy?mienita i nie ma co marudzi? |
Dok?adnie!
| jacoleko napisał/a: | Troch? ju? tego wysz?o a i s? zeszyty z w?tkami pobocznymi które pewnie te? z czasem poszukam |
Jakie szeszyty!! To nie serial Marvela czy DC. To s? TOMY!!!
Nie wiem czego tu szuka?. Wszystko jest dost?pne od r?ki. A bywa, ?e mo?na dosta? je w dobrych promocyjnych cenach, w sztywnych oprawach i na lepszym papierze - co nie jest bez znaczenia.
(w?a?nie k?tem oka zerkam na le??c? obok na biurku THORGAL: LOUVE: RAISSA (pierwszy tom pobocznego cyklu o córce Thorgala autorstwa Sur?enko/Yann) ociekaj?cy klimatem uniwersum - POLECAM!! A s? jeszcze dwa inne cykle: o m?odzie?czych latach Thorgala i solowych przygodach ulubienicy Watchera: Kriss de Valnor (jest ju? 6 kapitalnych tomów!!!(tzn. 3 ale w dwóch wariantach ka?dy))
I JAK TU NIE KOCHA? KOMIKSÓW!?!?!? |
| Ostatnio zmieniony przez Gazza 2013-05-11, 23:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-05-11, 21:23
|
|
Mam nadziej?, ?e nie zosta?em ?le zrozumiany. Thorgal to dla mnie by? i JEST komiks nr 3 WSZECHCZASÓW (nr 1 to "Wieczna Wojna", nr 2 "Szninkiel"). Kocham go mi?o?ci? nie do z?amania. W tak d?ugiej serii nieuniknione s? spadki formy. Ja jedynie martwi? si?, ?e spadek formy jest imho bardzo d?ugi. Ciesz? si? ?e piszesz, i? pó?niej jest lepiej. Chyba, ?e Twoim zdaniem "B??kitna zaraza" jest dobra, wtedy mój optymizm by os?ab? (ale z tego co zrozumia?em z pierwszego zdania i Tobie si? ten tom nie podoba?).
BTW: od?wie?y?em sobie cykl Qa... JEST BOSKI. Nadal. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-05-11, 22:19
|
|
| Tak wiem ?e mo?na dosta? wszystkie tomy bez problemu tylko rozchodzi si? o cen?. Ja szukam na allegro w rozs?dnych cenach Tego czego nie mam. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-05-28, 22:57
|
|
Obecnie zatrzyma?em si? na "Aaricia".
Na obecn? chwil? mam Thorgala do "Korony Ogotaia"
Mi?o by?o wróci? do tego komiksu. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-06-09, 22:25
|
|
A ja si? zatrzyma?em na Koronie Ogotaia. Dalej na razie nie mam.
Fakt faktem ?e niektóre cz??ci mnie wkurza?y. Mimo to jednak b?d? kontynuowa? czytanie serii.
Ciekawi mnie jak Thorgal odzyska pami?? (wspomnienia) i co dalej b?dzie z Kriss której nie cierpi?. Pod?y babsztyl :-> . |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-06-09, 22:31
|
|
Kocham de Valnor, nie blu?nij |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-06-11, 21:34
|
|
Kupi?em trzy kolejne tomy:
22.Giganci
23.Klatka
24.Arachnea |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-06-14, 22:23
|
|
Nic czytam dalej.
Giganci - nawet mi si? podoba?a ta cz???
Klatka - hmm ci??ko mi powiedzie?. Ma?a Louve pokaza?a co umie.
Arachnea - przede mn? |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-06-15, 16:52
|
|
I jak zabra?e? si? za Królestwo Pod Piaskiem.
W razie co prosimy o opini? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-06-15, 18:43
|
|
| Na razie nie mam |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-06-23, 21:43
|
|
Za mn?:
25.B??kitna zaraza - ?rednia
26.Królestwo pod piaskiem - troch? lepsza ale tylko troch? od poprzedniej cz??ci.
Na razie odstawiam Thorgala. Chyba za du?o w jednym czasie i zrobi? si? przesyt.
Mam jeszcze:
27.Barbarzy?ca
28.Kriss de Valnor
ale poczekaj? sobie. |
|
|
|
 |
|
|