|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
XBOX ONE X |
| Autor |
Wiadomość |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-12, 01:04 XBOX ONE X
Baretki:  |
|
|
| 7 listopada światowa premiera XBOX ONE X (zmienili nazwę ze Scorpio) kosztować będzie 499$. 22 exy na konsolę i pc😉 I wsteczna kompatybilność z Xbox, xbox360. Wszystkie gry w 4K i 60 fps. Forza, Metro, Anthem, Life is strange 2. Pożyjemy, zobaczymy, ale fajnie, że konkurencja nie śpi. Jestem po konferencji Microsoftu, a jutro o 3 w nocy konferencja Sony. Będzie grubo 😀 |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-12, 08:58
|
|
No cóż sony będzie musiało odpowiedzieć i iść za ciosem, choć raczej na ten rok PS5 czy czegoś takiego bym się nie spodziewał, ale wszystko jest możliwe i może Sony wyciągnie ASA z rękawa.
Jestem ciekaw tych 4K i 60fps na X-się. Wiadomo na papierku zawsze wszystko fajnie wygląda a życie i tak koryguje.
Kompatybilność wsteczna jak najbardziej ok.
Choć wczoraj rozmawiałem z siostrzeńcem i mówił mi, że nie wszystkie tytuły idzie odpalić z X-360 na ONE nie powiem troszkę mnie to zdziwiło. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-12, 16:05
|
|
| A teraz będziesz mógł odpalić gry z pierwszego xboxa. Wszystkie wczorajsze pokazy były puszczane z Bestii w 4K i 60 fps (ale jak mówisz w praniu wyjdzie) Wogóle Phil Spencer mnie wczoraj zaskoczył, bo na wczorajszej konferencji giganta z Redmond były prezentowane gry, a nie pierdolenie jak zazwyczaj ma to miejsce. |
 |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2017-06-19, 08:24
|
|
|
Już widzę jak gracie w gry z pierwszego X-boxa.....
Dla mnie wsteczna kompatybilność to zbędna opcja. Wolę odświeżone wersje klasyków niż takie pierdoły. Zresztą, nawet odświeżanie starych tytułów mnie średnio interesuje.
Ale spoko, szanuję jeśli dla kogokolwiek to istotne.
| jacoleko napisał/a: | | No cóż sony będzie musiało odpowiedzieć i iść za ciosem |
Odpowiedzieć? PRzecież to M$ odpowiedział na PS4k. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-19, 08:54
|
|
| Gazza napisał/a: | Już widzę jak gracie w gry z pierwszego X-boxa.....
Dla mnie wsteczna kompatybilność to zbędna opcja. Wolę odświeżone wersje klasyków niż takie pierdoły. Zresztą, nawet odświeżanie starych tytułów mnie średnio interesuje.
Ale spoko, szanuję jeśli dla kogokolwiek to istotne.
| jacoleko napisał/a: | | No cóż sony będzie musiało odpowiedzieć i iść za ciosem |
Odpowiedzieć? PRzecież to M$ odpowiedział na PS4k. | Nie masz racji. Scorpio było pierwsze w projekcie (nawiasem mówiąc, tysiąc razy lepsza nazwa niż ta ostateczna) i to Sony nagle rozpoczęło prace nad Pro w związku z tym. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2017-06-19, 15:01
|
|
|
Wiesz, dla mnie jako konsumenta nie liczy się kto kiedy rozpoczął jakieś prace koncepcyjne. Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie produkt końcowy. To co na rynek trafia, a nie jakieś mrzonki czy korporacyjny bełkot o inowacjach, projektach czy obiecankach. Nie to dla konsumenta jest ważne. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że projekt - dajmy na to auta - to proces, który trwa dłużej niż jego produkcja i długość sprzedaży na rynku.
Tak więc oprócz freaków, którzy karmią się tym wyścigiem i marketingową otoczką, dla normalnych userów to jest całkowicie zbędna informacja i ostatecznie nikogo to nie obchodzi. Liczy się to co jest, a nie tego geneza.
Pozostając w kręgu Twoich "rewelacji" - to tylko obnaża kto ma jaja i działa, a nie siedzi i budzi się z ręką w nocniku. Najpotężniejszym sprzętem do grania jest PS4k (o komputerach celowo nie piszę bo to bezsensu jest) i nawet jeśli M$ to przebije to i tak co najwyżej gonią, a nie dyktują trendy.
I żeby nie było - wali mnie to. Piszę jak jest. Mam w d...pie ten "wyścig" platform bo to dla gimbazy może istotne jest.
Obojętnie czy Scorpio czy X(xx) - obie nazwy są słabe, tak jak i samo X-box. Dla mnie jako gracza nazwa PlayStation jednoznacznie kojarzy się z graniem i jest strzałem w przysłowiową 10. Słysząc PS każdy wie o co chodzi, X...box Xxx to jak jakiś gadżet do samozadowalania się w sypialni, a nie sprzęt do gier video.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-19, 16:55
|
|
Dlaczego bez sensu jest pisanie o kompach? To one są najpotężniejszymi maszynami do grania, to fakt (może dlatego bez sensu, że z oczywistościami się nie dyskutuje ).
Reszty mówiąc szczerze nie chce mi się komentować, może poza tym, że jeślibyś miał w dupie wyścig konsol, to nie napisałbyś tego, że to niby na PS4Pro jest odpowiedź, a nie odwrotnie Bo skoro masz to w dupie, to taka kontrowersja by Cię nie obeszła |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-19, 18:01
|
|
A ja lubię poczytać o tym wyścigu szczurków, kto zrobi lepszy sprzęt, choć i tak zawsze sam sprzęt bez gier jest nic nie wart ot kupa scalaków, co dużo może a nic nie pokazuje. Nie mniej, jakość i moc sprzętu przekłada się, na jakość gier to też fakt o ile oczywiście jednemu czy drugiemu chce się coś porządnego zrobić a nie coś na odpierdol żeby zgarnąć kasę.
Zresztą dywagować na te tematy by można i można do usrania.
Co mnie jednak martwi to, że nie uśmiecha mi się zmiana sprzętu, co 2-3 lata.
Bo nie oszukujmy się ta generacja jest niewypałem wprowadzonym na szybko i bez pomysłu.
Oferuje troszkę więcej i tyle. To nie te przeskoki, jakie miały miejsce z PS1 na PS2 czy też z PS2 na PS3.
I proszę nie robić, gównoburzy i się obruszać, że ganię obecną generację.
Co do PC.
Ok może i jako sprzęt do grania jest mocny tylko ile trzeba wydać i jak często zmieniać podzespoły, aby być na szczycie? Wolę jednak konsole, mimo że zaoferują mi może mniejszą rozdzielczość czy też mniej klatek, bo aż tak bardzo mi na tym nie zależy. Zresztą dla mnie PC to maszynka do komunikacji poklikania w Internecie czy też obejrzenia czegoś a nie do grania. Na PC nie grałem bodajże od 10 lat w nic i raczej ten stan rzeczy się nie zmieni.
Co do kompatybilności wstecznej.
To chciałbym mieć taką możliwość. Kupowanie jeszcze raz tego samego tyle, że z możliwością odpalenia na nowym sprzęcie po prostu mi się nie uśmiecha. A jest kilka gier, które bym chętnie odpalił i pograł z PS2 chociażby.
Tak, że chciałby mieć taką możliwość i już nieważne czy bym z niej skorzystał, ale samo to, że maiłbym takie coś dawałoby mi dużo satysfakcji. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2017-06-19, 21:37
|
|
|
| Watcher napisał/a: | Dlaczego bez sensu jest pisanie o kompach? To one są najpotężniejszymi maszynami do grania, to fakt (może dlatego bez sensu, że z oczywistościami się nie dyskutuje ).
|
Jest bez sensu gdyż granie na nich ma dla mnie tyle wspólnego z fun'em co dajmy na to jazda czołgiem albo bolidem F1 na wakacje albo do pracy. Jeśli kogokolwiek to kręci - nie mam nic przeciwko. Jedni chodzą do kościoła, inni do meczetu, a jeszcze inni są scjentologami. Ot, życie.
| Watcher napisał/a: | Reszty mówiąc szczerze nie chce mi się komentować, może poza tym, że jeślibyś miał w dupie wyścig konsol, to nie napisałbyś tego, że to niby na PS4Pro jest odpowiedź, a nie odwrotnie Bo skoro masz to w dupie, to taka kontrowersja by Cię nie obeszła |
Ależ drogi Marcinie - mam do w dupie i ta "kontrowersja" naprawdę mało mnie obchodzi. Chyba za dużo czytasz między wierszami
Napisałem jak jest tylko. PS4k (czy tam PRO) jest i było na rynku pierwsze, a co się tam któremuś z projektantów w Richmond czy gdziekolwiek w nocy przyśniło etc to mnie naprawdę g..no obchodzi. Gdyby mnie tak kręciło granie i miałbym zbędne pieniądze - kupowałbym dostępny sprzęt, a nie czekał na jakieś mrzonki czy zapowiedzi, bo może kiedyś tam pojawi się coś potężniejszego, albo i nie.
Nie hejtuję wcale M$ - piszę tylko kto za kim teraz goni. Bo tak jest i tyle. Rzeczywistości nie zaklinaj i nie unoś się rozmową na małoważne tematy. Nie chcesz komentować? - nie komentuj. Nie pogniewam się przecież. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-19, 23:00
|
|
No OK, ale dajmy na to w poprzedniej generacji to Microsoft (bez dolara) było pierwsze i nikt jakoś mu za to nie doczepiał Badge of Honor A swoją drogą, to wojnę konsol postrzegam jako coś bardzo pozytywnego, bo napędza postęp, jak to konkurencja.
A co do kompów, to po prostu obecnie są najpotężniejszymi maszynami gejmingowymi na świecie, to po prostu fakt. Jeśli kogoś nie kręci granie w 4k w 60 fpsach, nie mam nic przeciwko Mnie samego nie kręci Mnie tam w kompach kręcą gry, których za Chiny ludowe nie uświadczę na konsoli: dojrzałe strategie, FootMan et consortes, co akurat zazwyczaj nie wymaga potężnego sprzętu.
BTW: ja akurat na jazdę czołgiem do pracy bym się pisał |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-20, 07:52
|
|
A ja się z tobą kompletnie nie zgadzam Gazza.
Primo: Wierz mi na słowo, że marka X-box jest bardzo znana na świecie wśród graczy i twój tekst, że służy do tak prymitywnych rzeczy jest bardzo nie na miejscu. Obraża graczy jak i mnie, co świadczy o braku pewnej kultury, jak i o tym, że jesteś typowym fanboyem.
Secundo: Ja się bardzo cieszę, że "Bestia" wychodzi na rynek, bo to konkurencja, która napędza rynek i to stwarza większe możliwości dla gracza - konsumenta. Przykład nintendo Switch który zakupiłem dla jednej gry świadczy o niesamowitym podejściu do graczy, którego nie doświadczyłem. Piszę tu o Zeldzie.
Tierto: Niestety prawda jest taka, że jak chcemy być na szczycie technologicznym to trza się liczyć, że konsole będą wychodzić co 2-4 lata. Nie po to wydaje grube pieniądze na tv, aby nie wykorzystać jego potencjału. Dla każdego coś dobrego. Ja im kibicuje i to bardzo, bo spędziłem wiele dobrego czasu ze znajomymi na tej konsoli i świetnie się bawiłem. Czy ją kupię to czas pokaże.
Pozdrawiam😀 |
 |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2017-06-20, 08:50
|
|
|
| Cytat: | No OK, ale dajmy na to w poprzedniej generacji to Microsoft (bez dolara) było pierwsze i nikt jakoś mu za to nie doczepiał Badge of Honor A swoją drogą, to wojnę konsol postrzegam jako coś bardzo pozytywnego, bo napędza postęp, jak to konkurencja. |
W pełni się zgadzam. Wtedy to (pisząc o producentach) Sony odpowiedziało na tamtego X-a. Dokładnie tak.
Co do "wojny" - masz absolutną rację! Ba, ja pamiętam czasy gdy (wtedy M$ żył chyba wyłącznie z Windowsów) wojna toczyła się między innymi producentami. Oczywiście japońskimi.
| Watcher napisał/a: | A co do kompów, to po prostu obecnie są najpotężniejszymi maszynami gejmingowymi na świecie, to po prostu fakt. Jeśli kogoś nie kręci granie w 4k w 60 fpsach, nie mam nic przeciwko Mnie samego nie kręci Mnie tam w kompach kręcą gry, których za Chiny ludowe nie uświadczę na konsoli: dojrzałe strategie, FootMan et consortes, co akurat zazwyczaj nie wymaga potężnego sprzętu. |
Co do tej kwestii to się nie zgodzę. Gejmingowymi maszynami to są i zawsze będą konsole. Oczywiście nie odmawiam mocy obliczeniowej komputerom czy dedykowanym kartom graficznym. Ale to tak jak napisałem wcześniej - co z tego, że F1 to najszybsze "samochody", a czołg najwytrzymalszy? Nazywanie komputerów maszynami gejmingowymi to ignorancja i dziecinada. Spędzam (pracując) przy kompie po 8 godzin dziennie i nazywanie go zabawką do grania jest nieporozumieniem. 4k i 60 fps? Idź do brata i pokaże Tobie to bez peceta... Zresztą - o czym my tu gadamy, przecież w jednym i drugim ta sama infrastruktura siedzi....
Co do gier, których nie uświadczysz na konsoli - pamiętaj, że jest analogicznie tak samo w drugą stronę i to z miażdżącą przewagą. No chyba, że liczymy w to jakieś emulatory, albo cały ten crap sprzedawany na kg w koszach w marketach albo dołączany niegdyś do gazetek.
| Drzewiec napisał/a: | A ja się z tobą kompletnie nie zgadzam Gazza.
Primo: Wierz mi na słowo, że marka X-box jest bardzo znana na świecie wśród graczy i twój tekst, że służy do tak prymitywnych rzeczy jest bardzo nie na miejscu. Obraża graczy jak i mnie, co świadczy o braku pewnej kultury, jak i o tym, że jesteś typowym fanboyem. |
Gdybyś czytał ze zrozumieniem i być może lepiej mnie znał wiedziałbyś, że tak nie jest.
Primo: pisałem o tandetnym nazewnictwie, które kojarzyć się może z tego typu uciechami. Swoją drogą - czy prymitywne czy nie - też kwestia gustu...
Co do marki x-box i jej znaczenia na świecie: w USA - tak, Europa - nie bardzo, Azja - wcale!
Secundo: moją pierwszą "platformą" do grania był komputer, a wśród 8 czy 9 konsol jakie posiadam są nie tylko produkty Sony. Ale spoko, skąd masz wiedzieć... Tyle w kwestii fanboy'owania i obiektywności....
Tierto: zgadzam się z Tobą. Postęp w miniaturyzacji układów jest tak dynamiczny, że wcale mnie to nie dziwi. Choć mnie akurat to już tak nie kręci. Oczywiście chętnie się temu przyglądam, ale lata lecą i nie bawi mnie to już tak jak kiedyś. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-20, 09:54
|
|
Gazza, albo nie wiesz (nie wierzę), albo udajesz, że nie wiesz, że obecnie komputery wyspecjalizowały się między innymi właśnie do celów gejmingowych. Porównywanie ich do liczydła przy którym spędzasz czas jest naprawdę słabe Dedykowane klawy, karty graficzne robione właśnie pod gry, gejmingowe myszki... no proszę Cię. To wokół kompów też kręci się e-sport... i to nawet nie chodzi o możliwości tych maszyn ale o to, że peryferia komputerowe zdecydowanie bardziej sprawdzają się w fpp, rts i moba, które to gatunki tym sportem rządzą. Naprawdę nie rozumiem więc Twojej pogardy, którą świadomie lub nie tu jednak sączysz. Ja tam gram na każdej możliwej platformie i z każdej wyciągam to, co najlepsze. Masz rację, że konsole mają swoje bastiony: dajmy na to bijatyki czy przygodówki tpp tysiąc razy lepiej sprawdzają się na nich właśnie. Był też taki moment, jakąś dekadę temu, gdy przemysł gejmingowy na pecetach był w kryzysie i chyba nie zauważyłeś, że te czasy są dawno za nami. |

|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2017-06-20, 16:01
|
|
|
Nie wiem skąd wiesz przy jakim "liczydle" spędzam czas, ale z takimi argumentami naprawdę ciężko się dyskutuje....
Swoją drogą - z całej oferty sprzętu w jakim się obracam, na jakim się szkolę i mam dostęp w pracy (tak, w domu mam "liczydła" - bo po co mi coś innego?) nie spotkałem się i nie słyszałem by obsługująca nas firma oferowała cokolwiek do zabawy. Najwidoczniej to klasyczny przykład jak można różnie traktować urządzenia takie jak komputer...
Do samochodów też widuję dedykowane audio, fotele, panele dotykowe i jakoś nie widzę by ktokolwiek chodził słuchać muzyki do auta....
Ja nie twierdzę, że komputerowy gejming to jakaś totalna nisza.... E-sporty mogą sobie istnieć, ale chętnie zobaczyłbym jakieś analizy rynku z których wynika, że ten offspring zastosowań komputerów jest wiodącą gałęzią branży, albo przebija rynek gier video. Zwłaszcza w takiej Japonii gdzie konsole to niemal tradycja narodowa i funkcjonują w mentalności niemal każdego jako coś tak naturalnego jak samochód, pralka czy mikrofalówka...
Nie mam pogardy do ludzi, którzy mają odmienne podejście do grania. Oczywiście - nieraz się przekomarzam czy podśmiechuję z niektórych zjawisk, ale najwyraźniej każdy mierzy innego własną miarką...
Bastiony to mają raczej gracze pecetowi, ale albo patrzysz na to tylko przez pryzmat naszego spiraconego zaścianka, albo masz faktycznie na to jakieś twarde dane - jeśli tak - podziel się, a zwrócę honor.
Faktycznie nie zauważyłem, że kryzys przemysłu gejmingowego na pecetach minął - ponieważ widuję na co dzień głównie regały z towarem konsolowym i jakąś niszą w kącie dla gier komputerowych, a pecetowy gejming widuję tylko na jakichś imprezach typu Pyrkon, PGA gdzie w przepoconej sali siedzą głównie dzieciaki w słuchawkach i tłuką w jakieś badziewia... |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-06-20, 16:20
|
|
http://www.pcgamer.com/pc...illion-in-2016/
https://www.superdatarese...year-in-review/
Rynek cyfrowy:
Rynek gier PC: 36 miliardów
Rynek mobilny: 41 miliardów
Rynek konsol: 7 miliardów
https://newzoo.com/insights/articles/global-games-market-reaches-99-6-billion-2016-mobile-generating-37/
Rynek całościowy:
PC: 32 procent
Mobilki: 39 procent
Konsole: 29 procent
Dochody NVidii
http://www.anandtech.com/...-for-q1-fy-2018
| Cytat: | | Despite NVIDIA diversifying, and creating new markets for their GPUs, gaming is still the core of the company. They have come a long way in some of their segments, but gaming still accounts for 53% of their revenue, meaning it is larger than every other segment combined. Interestingly, despite the high gains in practically all other segments, the growth in gaming was higher. Last year at the end of Q1 2017, gaming accounted for only 52.6% of their revenue. For this quarter, revenue from gaming was $1.027 billion, compared to $687 million a year ago. A strong year of Pascal under their belt, and the launch of the GeForce GTX 1080 Ti, shows that there’s still room for growth in the PC market. |
Więc wyjdź ze swoich konsolowych (peesowych w istocie) Okopów Świętej Trójcy i przyznaj się do błędu. Rynek PC od dekady notuje gigantyczny wzrost i dawno już dogonił konsole. Nie jest to dla mnie, chcę być dobrze zrozumiany, jakiś argument przeciw konsolom. Jestem ostatecznie i pececiarzem i konsolowcem. Ale to deprecjonowanie współczesnego rynku pecetowego mnie naprawdę zadziwia.
BTW: spiracony zaścianek, dzieciaki tłukące w badziewia, zero pogardy jak zwykle. |

|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|