Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BATTLE REPORT 23 VIII 2017
Autor Wiadomość
Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-08-24, 23:10   BATTLE REPORT 23 VIII 2017
   Baretki: owsiak

Bitwa na 1000 punktów.

Moja rozpiska. (Dokładna jest zamieszczona w temacie ostatnich warsztatów)

Death to Xenos

Super-Heavy Auxillary Detachment

Lord of War - Knight Warden

Patrol Detachment

HQ - Liblarian in Terminator Armor

Troops - 2x tactical squad

Watcher - Ulthwe

Super-Heavy Auxillary Detachment

Lord of War - Wraithknight

Battalion Detahcment

HQ - Farseer i Warlock

Troops - 10 guardian defenders, 5 dire avengers, 5 dire avengers,.

Rozstawienie - Dawn of War

Misja - Big guns never tire

1 Tura

SM
Taktyka była prosta. Kto pierwszy ubije. że tak ujmę Pana Wojny ten wygrywa grę.
Mój pierwszy ruch polegał na przesunięciu wszystkich oddziałów do przodu. 2 drużyny taktyczne po 5 w oddziale zostało rozstawionych w pobliżu znaczników w celu szybkiego przejęcia. Bodajże tylko drużyna z działkiem plazmowym nie ruszyła się, aby nie wystawiać się na ostrzał wraithknighta. Koło środkowego znacznika teleportował się Liblarian w celu zakłócenia pracy warlocka i farseera, to było jego główne zadanie. Faza strzelania przebiegła planowo. Plasma cannon zadał tytanowi 2 obrażenia. Liblarian ustrzelił jednego guardiana. Oddział z heavy bolterem strzelał do avengersów koło prawego znacznika z tego co pamiętam też padł jeden. Następnie była premiera Imperial knighta i sprawdzanie jego możliwości. Z wyrzutni rakiet powaliłem 2 kolejnych avengersów. Gatling gun i heavy stubber wystrzelał ponad połowę guardianów, którzy później stracili kolejne 3 modele. Został tylko guardian albinos :D

Eldar
Watcher postanowił ruszyć się 2 avengersami do prawego znacznika koło bagna w celu przejęcia nad nim kontroli. 5 Avengser postanowiło schronić się za wieżą w celu dostania bonusu do armora. Podobnie wraithknight schował się przed ostrzełem z plasma cannona. Faza psioniki wyglądała tak, że wraithknight dostał GUIDE a mój imperial DOOM. Co sprawiało, że Watcher miał przerzuty na trafianie i na zranienie mojego rycerza. (Super...)
Po pierwszej fazie strzelania Watcher wypłacił mu 8 ran. Nie wyglądało to dobrze przez to przerzuty, raz z samego faktu ze są buffy i debuffy oraz z stratgemów. Szarż nie było.
Liblarian dostał też jedna ranę, nie pamiętam jednak w jakich okolicznościach.

Tura 2

SM
Zacznę od lewej strony. Tacticale zajęły znacznik i w fazie strzelania tylko 1 avenger padł. Kolejny oddział ruszył w kierunku centralych ruin w celu wsparcia liblariana, który wszedł do środa w celu schowania się przed ostrzałem od wraithknighta (zaczął Watchera irytować). Imperial ruszył przez ruiny w celu dostania się do combatu w wraithknightem. Kolejny oddział ruszył za rycerzem przy okazji strzelając do Avengersów, którym nic nie zrobili. tacticale po prawej były schowane i czekały na okazje. W fazie psioniki, udał mi się jeden czar, z przerzutem na szarże. Imperial knight zaczął strzelać. Heavy stubber rozwalił ostatniego guiardiana. Rakiety avengersów w bagnie. Gatling i flamer celowałem w farseera, zadałem mu 3 rany. Resztę ran Watcher robił przerzuty na AS z tego co pamietam. Postanowiłem zaszarżować, niestety z overwatcha dostałem kolejne rany do knighta co powodowało ze spadła mu jego sprawność bojowa. W combacie nic nie zrobiłem...

Eldar
Dużo nie ma co pisać. Avengersi ustrzelili mi 2 tacticali z oddziału z plasma cannonem. Wraithknight wycofał się z combatu w celu ponwonego oddania strzału i szarży. Jedynie co się udało w psionice u eldarów to rzucić ponownie DOOM na imperiala. Wraithknight zadał 3 rany liblarianowi, oraz zaczął strzelać do tytana i szarżować w niego. Nie pamiętam co dokładnie się działo. Ale zostało mi chyba 6 ran na rycerzu.

3 Tura

SM
Zagrywki podobne co w ostatniej turze. Najważniejsze starcie trwało dalej. Spaliłem farseera i liblarian rozwalił warlocka 2 mortal woundami, a z imperiala strzelałem do Wraithknighta stał wtedy bodajże na 16 życiach. Overwatch nic w tej turze nie zadziałał, ale udało mi się ranić Wraighknighta na 12 ran. (W co mi Watcher nie wierzył, że jest 6 ran za każdy atak z rękawicy). Niestety to był ostatni atak Imperial Knighta.

Eldar
Po wygranej z Rycerzem, Watcher skasował mi liblariana i jednego tacticala z grupy z plasma canonem.

Tura 4

SM
Zdecydowałem się skupić całą swoja siłę ognia na wraithknighcie. Sierżant miał melta bombe (a słyszałem podszepty przed graniem "weź melta bombe, może się przyda"), zadała ona 3 rany. W tym momencie tytan miał 1 życie, które skwitował jeden taktyczny marines z boltera, zadając mu ostateczną ranę. Wraithknight padł.

Eldar
Marcinowi zostali avengersi, którzy próbowali coś zrobić.

Tura 5

SM
Skasowałem ostatni oddział dire avengers. Wyczyściłem stół.

Wynik 8:1 dla Adeptus Astartes i House Terryn

Marcin zdobył punkt za Warlorda

Ja zdobyłem za Warlorda, First Blood i 3 znaczniki.

Podsumowanie:

Bitwa super, aż nam się przypominał trailer do Dawn of War 3, tak jak pisałem na początku, gra była na tytany, który pierwszy padnie. Przypomniałem sobie za to taktykę grania z Eldarami i mam dużo jeszcze do poczytania w podręczniku o zasadach. Jak na moja pierwszą bitwę w 8 edycję stwierdzam, ze gra się super!

Galeria:

Ostatnio zmieniony przez Juleks 2017-10-17, 07:36, w całości zmieniany 1 raz  

Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-25, 00:33   
   Baretki: zalozyciel

No cóż, nie zgodzę się z jednym: to ja pierwszy ubiłem LordOfWara... i przegrałem :D
Przegrałem jak sądzę z kilku powodów. Po pierwsze: za wszelką cenę chciałem mieć batalion i +3 do command pointów... no i miałem, tyle że w przeciwieństwie do Julka, u którego każdy oddział coś znaczył, u mnie cokolwiek znaczyli jedynie psionicy i Wraithknight. Najbardziej fatalnie wyglądało to u Guardianów, którzy byli pozbawieni swojego działka i w związku z tym ich broń strzelecka miała 12 cali zasięgu...
Po drugie: fatalnym błędem było obsadzenie mojej lewej flanki pojedynczą piątką Avengerów. No chciałem kontrolować znacznik, ale... w starciu z Astartes nie mieli wielkich szans, tym bardziej, że to oni startowali w tej bitwie pierwsi. Tym samym trochę za darmo straciłem 1/3 troopsów.
Po trzecie: niepotrzebnie szarżowałem na Knighta. Pół biedy, że od czasu do czasu oberwałem z overwatcha. Najgorsze było jednak to, że nie zdawałem sobie sprawy z absurdalnej wartości bojowej w melee właśnie tego julkowego Wardena. Jego łapa bije z siłą 16 i zadaje D6 obrażeń. Gdy raz dwa takie ciosy przedarły się przez moją obronę, to zainkasowałem tuzin ran i nagle mój Wraithknight znalazł się na krawędzi przeżycia (a wcześniej absolutnie kontrolował to starcie i zmasakrował Wardena ogniem swego SunCannona.

Co ważne: w przeciwieństwie do starcia z Grubym, absolutnie nie mogę narzekać na kostki. Były statystyczne, a poza tym wieeeeeeeele razy pomagały mi przerzuty :devil1:

Z pozytywów: Wraithknight okazał się być całkowicie równorzędnym przeciwnikiem dla potwora Julka. Co więcej, on go nawet powalił :) Tak, Suncannon potrafi ugryźć :) No i mój duet psioników... cholera, nie ma bata, od dziś to od nich rozpoczynam robienie rozpisek. Bufferzy ostateczni.

Dopiszę jeszcze kilka słów bo myślę o notce na Minas Kolmar, ale to później.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-08-25, 07:01   
   Baretki: owsiak

Rękawica zadaje 6 obrażeń na stałe, nic nie muszę rzucać :mad:

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-25, 09:24   

A tak, to mój Suncannon zadaje d6 :)

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2017-08-25, 20:53   

Juleks napisał/a:
liblariana

L jak lowel ;)

Fajna bitwa! Kurcze, tytani prezentują się mega! A Imperialny to już w ogóle piękność :) Szkoda, ze nie mogłem obejrzeć bitwy na żywo!

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-25, 21:51   

Już wkrótce więcej, ale to taki teaser:

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2017-08-26, 13:54   
   Baretki: 2017ragnarok

Knight i Wraithknight.
Od razu się kojarzy z https://www.youtube.com/watch?v=KrXrk1ntTCc ....
Piękny trailerek, piękne figury! Gratulacje dla obu Panów!

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-26, 14:02   

Aż musiałem to umieścić. Za każdym razem mam dreszcze :)

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-26, 21:00   

http://minaskolmar.blogsp...08/rycerze.html

Zapowiedziana notka :)

I jeszcze parę zdjęć:

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2017-08-26, 22:39   
   Baretki: tartar zalozyciel

Fajne foty😀

Klub: battleground-castigatores

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-26, 22:43   

BTW: zakochałem się w matach bitewnych :)

Odpowiedz do tematu