Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Battle Report 2.XI.2013
Autor Wiadomość
Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2013-11-05, 12:37   Battle Report 2.XI.2013
   Baretki: zalozyciel

Pierwsza moja bitwa po do?? d?ugiej przerwie, w dodatku na wyje?dzie ;) Wybrali?my si? z Drzewcem do Pi?y, do Andromedy. Na pocz?tek musz? powiedzie?, ?e ch?opaki lokal maj? mega klimatyczny, w podziemiach szko?y podstawowej. A i na brak makiet nie mog? narzeka? :)

Ja zagra?em tradycyjn? rozpisk?, pancernym uderzeniem.
Rekluzjarcha w pancerzu terminatora z dru?yn? terminatorów szturmowych w Land Raiderze
Kapelan z dziewi?tk? braci z Kompanii ?mierci w Rhino
Dru?yna szturmowa w Razorbacku
Baal Predator
Czo?g Predator, jak si? w?a?nie skapn??em... mia?em go w rozpisce razy 2 oO Kurde, zapomnia?em o drugim czo?gu :D Za du?o mas?a... Zdecydowanie.

Si?y mojego przeciwnika, zdecydowanie bardziej spieszone:
10 zwiadowców ze snajperkami
10 Terminatorów z kapitanem
10 dru?yna szturmowa z kapelanem
Drednot
8 motorów i motor wsparcia
10 dru?yna taktyczna

Grali?my misj?: Purge the Alien, czyli za ka?d? zniszczon? jednostk? 1 VP, rozstawienie na szpicy.
Ja wygra?em losowanie i pierwszy zacz???m .

Rozstawienie:
Ustawi?em swoje jednostki wzd?u? ca?ego frontu, Predator i Razoback defensywnie, reszta mia?a prze? do przodu.

Shin wystawi? swoich snajperów w okopie, za okopem Drednot i dru?yna taktyczna. Motory wysun?? na g??bok? lew? flank?. Z nieba mia?y spa?? dru?yna szturmowa i terminatorzy.

Runda 1
Z mojej strony wygl?da?a do?? ?a?o?nie. Z ca?ego strzelania zdj??em chyba jednego hullpointa Drednotowi i ?ci?gn??em 1 albo dwóch taktycznych.

W odpowiedzi Shin zniszczy? mojego Rhino.

Runda 2
Druga runda wygl?da?a podobnie. Ocala?a dru?yna kompanii ?mierci ruszy?a co si? w kapciach w kierunku okopów wywrze? sw? zemst? ;) Tym co mia?em, próbowa?em ustrzeli? tego cholernego drednota, bezskutecznie.

Mojemu przeciwnikowi losowania na przybycie rezerw wysz?y perfekcyjnie. Dru?yna szturmowa wyl?dowa?a tu? za land riderem. Terminatorzy w pobli?u razobracka i predatora, mordercz? salw? niszcz?c tego pierwszego. Motorki powoli zbli?a?y si? z mojej prawej strony i jak narazie bezskutecznie ostrzeliwa?y si? z predatorem, jedynie go unieruchamiaj?c.

Runda 3
Na stole 72x48 cali jest takie jedno, jedyne miejsce gdzie nie warto si? desantowa? z orbity. I w tym w?a?nie miejscu wyl?dowali szturmowcy Shina, w pobli?u Land Raidera wypakowanego po brzegi Terminatorami Szturmowymi ;) Po udanej szar?y ze szturmowców Ultramarines nie pozosta? nikt ?ywy, natomiast terminatorzy nie odnie?li ?adnych strat ;)
Kompania ?mierci dotar?a wreszcie do okopów gdzie wyci??a w pie? chowaj?cych si? tam taktycznych, a unieruchomiony Predator wyko?czy? w ko?cu Drednota.

Terminatorzy ostrzelali Predatora, równie? go niszcz?c i zacz?li zbli?a? si? do moich termosów. Zwiadowcy w akcie rozpaczy ostrzelali nacieraj?c? kompani? ?mierci, bezskutecznie. A motory rozpocz??y odwrót z lewej flanki w kierunku centrum, by wspomóc zwiadowców.

Runda 4

Jak ?atwo przewidzie?, moja szóstka dzielnych terminatorów szturmowych zaszar?owa?a dziesi?tke terminatorów Shina. W krwawej wymianie ciosów polegli wszyscy terminatorzy Ultramarines, oprócz Kapitana. U mnie poleg? w chwale tylko jeden termos. ("Jak to??? Inv na 3+ Nie, nie wierz?. Teraz to przesadzi?e?, poka? mi to w podr?czniku":D) Niestety przegra?em rzut na inicjatyw? i kapitan Ultramarines uciek? za stó?.
Dru?yna szturmowa, ze zniszczonego Razorbacka ruszy?a naprzeciw motorom, ostrzeliwuj?c si? z nimi, a kompania ?mierci doko?czy?a rzezi zwiadowców.

Shinowi pozosta?o jedynie tchórzliwie ucieka? przed moimi oddzia?ami by unikn?? kompletnej masakry. :)

Runda 5
W sumie to za wiele si? nie da?o, zagoni?em pozosta?? przy ?yciu trójk? motocyklistów Shina, w róg sto?u, gdzie w nast?pnej rundzie doko?czy?bym dzie?a zniszczenia. Shin podczas ucieczki ostrzela? moich szturmowców, których na ko?cu pozosta?o jedynie dwóch.

By rozpocz?? rund? szóst?, Drzewiec mia? wykula? na kostce wynik 3+. Oczywi?cie wykuln??... 1. I gra si? sko?czy?a :)
Punkty Zwyci?stwa – 8 – 3 na korzy?? Krwawych Anio?ów :)

Podsumowuj?c, gra?o si? bardzo przyjemnie :) Na pocz?tku sytuacja wygl?da?a naprawd? nieciekawie, dopiero udana szar?a Terminatorów zmieni?a wszystko i u?o?y?a bitw? na moj? korzy?? :)
Poza tym. Wydaj? mi si?, ?e 10 terminatorów to troch? s?aba opcja ;) Moim zdaniem zdecydowanie lepiej rozdzieli? je na 2x po 5.

Dzi?ki za gr?, pozdrawiam :)

Stó?, jeszcze przed rozstawieniem:

Pancerna Pi???:

Po rozstawieniu:

Snajperzy w okopie:

Kompania ?mierci rusza do boju:

Szturmowcy tu? po desancie. Na drugim planie sprawca ich bliskiej zag?ady ;)

Terminatorzy

Szturmowcy opuszczaj? zniszczonego Razorbacka

?mier? nadchodzi

Kompania ?mierci z natarciu

Po akcji:

Jedyny ocala?y. Zaraz potem uciek? za stó? :)

Zagonieni w kozi róg:

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Klub: battleground

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2013-11-05, 17:34   
   Baretki: owsiak

10 termosów i to jeszcze oddzia? bez m?otków? Przecie? to si? nie op?aca i tak jak piszesz, lepiej po 5 ich rozdzieli?, wi?ksze mo?liwo?ci taktyczne s? wtedy.

Powaga wyskoczy? z tym pytaniem o Inv +3? :rotfl:

No i jak zwykle Zapa?a pozamiata? na stole. Gratki :mad:

Shin Ryu 
Chłop feudalny

Armia WH40k:
Ultramarines

Armia WFB:
Krasnoludy

War of the Ring:
Mordor

Wysłany: 2013-11-05, 17:53   

Witam pi?knie :)

Ostatnio gra?em na tak? ilo?? pkt jakie? 2 lata temu (i to tylko raz), wi?c nie mam do?wiadczenia w walce pancernej ;) Zreszt? jedyny pojazd na g?sienicach jaki mam to Rhino. Generalnie nastawi?em si? na lajtow? rozgrywk? piechoty i sporo strzelania z bolterów (lubi? strzela?, mam sporo Krasnoludów wi?c mo?e dlatego ;) ).

Juleks napisał/a:
10 termosów i to jeszcze oddzia? bez m?otków? Przecie? to si? nie op?aca i tak jak piszesz, lepiej po 5 ich rozdzieli?, wi?ksze mo?liwo?ci taktyczne s? wtedy.

Lubi? Terminatorów, a ?e mam tylko 1 z tarcz? i m?otem, 10 z bolterami i drugie tyle z pazurami wybra?em tych strzelaj?cych ;) Co do zasady rozdzielenia ich na pó? - có? zapomnia?em. Nast?pnym razem wezm? to pod uwag?.

Juleks napisał/a:

Powaga wyskoczy?em. Tak to bywa jak si? nie zna dobrze wszystkich zasad hehe. Poza tym mam na g?owie mnóstwo innych zasad do innych systemów wi?c taka ilo?? informacji mo?e przyt?oczy? ;)
Nast?pnym razem postaram si? bardziej przygotowa? do gry.

Zapa? napisał/a:

10 Terminatorów z kapitanem
8 motorów i motor wsparcia

To by? Wielki Mistrz i kurde oczywi?cie zapomnia?em przywali? atak z orbity.
Z Si?? 10 móg?bym co? podzia?a? ;)

Motory by?y 4 plus ten z przyczepk? ;)

Je?li dane mi b?dzie mie? tyle "g?sienic" co Zapa?, i tyle samo Terminatorów z m?otkami, to na pewno pogramy inaczej. Ale z drugiej strony jak mam wystawia? to samo co przeciwnik to b?dzie super nudno...

Pozdrawiam!

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2013-11-05, 18:45   

Mocno mi si? wydaje, ?e wspomina?em Ci o rozdzielaniu ich na pi?tki. ;) A termosów te? lubi?, mam ich równie? w wersji strzelaj?cej, ale niepomalowanych do ko?ca, wi?c ich nie u?ywam.

Juleks napisał/a:

Nie pami?tasz ju? w jakim szoku byli Watcher i Drzewiec gdy po raz pierwszy si? z tym spotkali? ;)

Shin Ryu napisał/a:
To by? Wielki Mistrz i kurde oczywi?cie zapomnia?em przywali? atak z orbity.
Z Si?? 10 móg?bym co? podzia?a? ;)

Motory by?y 4 plus ten z przyczepk? ;)

Tak bywa, Ty zapomnia?e? o ataku z orbity, Ja o drugim Predatorze ;)
A co do motorów to có? pomyli?o mi si?, zw?aszcza ?e nie by?y w centrum wydarze? ;)

Shin Ryu napisał/a:
Je?li dane mi b?dzie mie? tyle "g?sienic" co Zapa?, i tyle samo Terminatorów z m?otkami, to na pewno pogramy inaczej. Ale z drugiej strony jak mam wystawia? to samo co przeciwnik to b?dzie super nudno...

Ta edycja zdecydowanie nie jest pojazdowa ;) Za to motorki s? podobno bardzo spoko. Z reszt?, staram si? nie gra? ci?gle tym samym, ale có?. Uwielbiam swoje czo?gi i lubi? nimi gra? ;)

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2013-11-05, 19:03   
   Baretki: owsiak

Chyba nie pami?tam tej akcji, ale no termosy z inv +3 to najlepsza opcja.

A no przygotowanie si? do bitwy to podstawa.

Shin Ryu 
Chłop feudalny

Armia WH40k:
Ultramarines

Armia WFB:
Krasnoludy

War of the Ring:
Mordor

Wysłany: 2013-11-05, 19:27   

Zapa? napisał/a:
Mocno mi si? wydaje, ?e wspomina?em Ci o rozdzielaniu ich na pi?tki. ;)

Jasne ?e wspomnia?e?, ale stwierdzi?em ?e "dzi? wyskocz? ca?a 10k?, a nast?pnym razem podziel?", czy jako? tak ;)

Zapa? napisał/a:
Uwielbiam swoje czo?gi i lubi? nimi gra? ;)

Te? b?d? uwielbia? swoje czo?gi hehe :D Jakbym sie upar?, to kupi?bym sobie te?, tylko ?e nie wiem kiedy znalaz?bym na nie czas, nie wspominaj?c o pomalowaniu ;) Mo?e w nowym roku co? pomy?l?...

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2013-11-05, 19:54   

Nie no, znakomity sposób na zach?cenie do gry w 40k, rozjechanie przeciwnika czo?gami. Na deser mogliby?cie mu jeszcze zafundowa? pluton egzekucyjny z gunline`em Tau, z pewno?ci? ch?ci do przyjazdu do Chodzie?y Shin mia?by jeszcze wi?ksze :pila: :+: :rotfl: Na szcz??cie s? u nas normalniejsze armie, vide Eldarzy ;)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2013-11-05, 20:42   

Watcher napisał/a:
Na szcz??cie s? u nas normalniejsze armie, vide Eldarzy ;)

No i Tyranidzi s? i je?d??ce dymi?ce Orki ale niestety chwilowo si? pochowali

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2013-11-06, 16:18   

Cytat:
Jasne ?e wspomnia?e?, ale stwierdzi?em ?e "dzi? wyskocz? ca?a 10k?, a nast?pnym razem podziel?", czy jako? tak ;)

W kupie si?a ;)

Watcher napisał/a:
Nie no, znakomity sposób na zach?cenie do gry w 40k

Ju? tyle razy dosta?em wpierdziel w du?o bardziej ?a?osnym stylu, ?e ju? dawno powinienem sprzeda? figsy tak jak spora ilo?? osób ju? to zrobi?a na przestrzeni lat ;) Ale prawdziwych zapale?ców ci??ko z?ama? ;)

jacoleko napisał/a:
No i Tyranidzi s? i je?d??ce dymi?ce Orki ale niestety chwilowo si? pochowali

A nie wiem, nie wiem, ja nic nie widzia?em :cii: :p

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2013-11-06, 16:22   
   Baretki: tartar zalozyciel

?a?osnym stylu. Mo?esz to bardziej sprecyzowa?.

Klub: battleground-castigatores

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2013-11-06, 16:32   

Tak, tak. O bitwy z Tau chodzi ;) Je?eli przeciwnik wyrzyna Ci WSZYSTKIE jednostki, nie trac?c przy tym ani jednej swojej lub zaledwie kilka to chyba do?? ?a?osny wynik, nieprawda?? ;) A niestety zdarzy? mi si? w przesz?o?ci taki popis umiej?tno?ci :)

ps. ?eby nie by?o, jako "?a?osne" mam namy?li swoje dokonania, w ?adnym wypadku nie chodzi?o mi o nikogo innego. ?eby by?a jasna jasno??;)

Odpowiedz do tematu