Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Na co warto czeka?
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-12-08, 15:59   Na co warto czeka?
   Baretki: zalozyciel

Kiedy? by? taki temat. Przyda si? i teraz.

Czy prócz hipotetycznego Hobbita jest w najbli?szych latach co?, na co warto czeka? z du?? niecierpliwo?ci? (chodzi mi o kino oczywi?cie)? Na co? naprawd? wielkiego (nie, nie chodzi mi o King Konga :D )? By?bym wdzi?czny, gdyby kto? mnie o?wieci? :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2005-12-08, 17:31   

A co powiesz na Opowie?ci z Narnii: Lew, Czarownica i Stara Szafa??

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Wysłany: 2005-12-08, 18:07   

jacoleko napisał/a:
A co powiesz na Opowie?ci z Narnii: Lew, Czarownica i Stara Szafa??

Je?li mnie pami?? nie myli to by? chyba taki serial kiedy? ale to dawno dawno temu

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2005-12-08, 18:30   

A ja czekam na ten film:

http://www.apple.com/trailers/fox/x3/

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-12-08, 19:13   

Narnia to jednak opowie??, której targetem s? dzieci :) Owszem, nie powiem, chcia?bym to obejrze?, ale to nie jest film, na który czekam jak na szpilkach :)

Kiedy? s?ysza?em, ?e oprócz filmu Stone`a powstaje jeszcze jeden o Aleksandrze Wielkim. Czy kto? co? na ten temat wie?

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

KurokiKaze 
Król

Wysłany: 2005-12-08, 21:15   

Ja czekam a? do kin wejdzie "Final Fantasy VII: Advent Children" bo ogl?daj?c to na komputerze nie ma pe?nego obrazu tego filmu, a jest on wspania?y zreszt? jak sama gra FFVII na kótrej motywach ów film powsta?.

Shogun Tokugawa Ieyasu

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2005-12-09, 10:31   

KurokiKaze napisał/a:
Ja czekam a? do kin wejdzie "Final Fantasy VII: Advent Children" bo ogl?daj?c to na komputerze nie ma pe?nego obrazu tego filmu, a jest on wspania?y zreszt? jak sama gra FFVII na kótrej motywach ów film powsta?.

Ten film nie pojawi sie w kinach,poniewaz zostal wyprudukowany tylko na potrzeby DVD.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-12-13, 00:16   

Znalaz?em co?, na co chyba warto b?dzie poczeka?: Apocalypto Mela Gibsona! Film o zag?adzie Majów (z tego co wiem), mniam :) Premiera za rok.

zaran 
Następca tronu

Wysłany: 2006-10-05, 18:59   

Klikaj?c po Wirtualnej Polsce znalaz?em linka do trailera filmu o którym nie mia?em poj?cia , ?e powstaje : "300" - historia Spartan walcz?cych pod Termopilami - wygl?da baaaaardzo zach?caj?co - zreszt? zobaczcie sami :
http://www.apple.com/trailers/wb/300/trailer1/
Jak dla mnie - zapowiada si? ?e film b?dzie wymiata? :p .

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-10-05, 20:24   

Ten film to adaptacja znanego i cenionego komixu pod tym samym tytu?em, autorstwa Franka "Sin City" Millera!! 8-)

Drzewiec 
Ascendent

Wysłany: 2006-10-16, 10:27   
   Baretki: tartar zalozyciel

Nie mog? odtworzy? tego trailera :cry:

zaran 
Następca tronu

Wysłany: 2006-10-16, 10:35   

CHyba musisz mie? zainstalowanego QuickTime'a - w ka?dym razie pod nim mi si? otwiera. U mnie dzia?a :s

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2006-10-17, 22:00   

trzeba mie? quick time'a bez gadania, inaczej nie ruszy. film zapowiada si? na pewno dynamicznie, cho? troch? mnie ten trailer l?kiem nape?ni?, czy nie wyjdzie z tego sparta?ska wersja Przyczajonego Tygrysa i Ukrytego Smoka - te lataj?ce postaci, bojowe nosoro?ce. Bardzo to komiksowe owszem, ale chyba wol? ?eby - je?li oczywi?cie film w tak? stylizacj? rzeczywi?cie pójdzie - by?o jako? zaznaczone, ?e przekraczamy jak?? granic? fantazji, a nie jeste?my w autentycznych Termopilach.

Niech to b?dzie jaka? rzeczywisto?? alternatywna, czy jak, ?eby z Grecji nie zrobi? si? NY z komiksów Marvela, gdzie za ka?dym rogiem go?? w pelerynce nawala z?oczy?ców.

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2006-10-18, 12:16   

No bez przesady Strzelba... :shock: Ju? po trailerze wida?, ?e twoje obawy sa niepotrzebne. Owszem, wiele w?tków, postaci napewno bedzie wyssanych z palca, ale tylko po to, ?eby film by? bardziej spektakularny i ciekawy. Nie b?dzie ?adnych lataj?cych postaci ala Crouching Tiger Hidden Dragon. Widze, ?e masz zap?d do porównywania ca?kiem odmiennych filmów. Widzia?em te? inny trailer. Film zapowiada si? obiecuj?co.
A co do MARVELa, to si? odwal od niego. :D Nie czaisz klimatu zau?kowego lania z?oczy?ców? Przykro mi. Ale polec? Tobi? SUPERMAN Returns, jako najlepszy film o Supermanie i jako jedna z najlepszych ekranizacji komiksu dotychczas.

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2006-10-19, 13:26   

a mnie w?a?nie ten trailer przerazi?. Kiedy widz? bojowego nosoro?ca pod Termopilami, albo pó?nagiego - w?a?ciwie tylko w gaciach Leonidasa, który rzuca si? na nieprzyjació?, z mieczem to przepraszam bardzo, ale to dobre na symboliczno-historyczno-martyrologiczny obraz Matejki, a nie na kino historyczne.

darthmateusz napisał/a:
Nie b?dzie ?adnych lataj?cych postaci ala Crouching Tiger Hidden Dragon

Wystarczy mi, ?e Leonidas skacze jak Siergiej Bubka, a do tego nie u?ywa tyczki, ?eby temu filmowi bli?ej by?o do azjatyckiego manieryzmu ni? do realizmu w scenach batalistycznych, jak np genialne bitwy w Aleksandrze.

Doceniam t? konwencj?, komiksow?, bo to g?ównie w tym trailerze wida? - wyrazicie zarysowani bohaterowie. Du?o kunsztownych detali i nachalny symbolizm kadrów, komponowanych na kszta?t komiksowej planszy. Jest i miejsce na wp?ywy ekspresjonizmu - konwencji, bez której komiks by nie istnia? zapewne. Jest to na pewno poci?gaj?ce plastycznie i jako kino rozrywkowe z domieszk? fantastyki na pewno mi?e do ogl?dania.
Jakkolwiek jednak mo?e mie? ma?? warto?? jako opowie?? o konflikcie Sparty z Persj?.

Nie chc? tu za du?o prorokowa?, zanim nie zobacz? ca?ego filmu, ale sceny z trailera raczej ka?? mi my?le?, ?e b?dzie to barwny spektakl z fajerwerkami, dla których pretekstem tylko s? wydarzenia 480 roku. Ewentualnie daje to jeszcze mo?liwo?? ukrojenia z tego uniwersalnej przypowie?ci o walce dobra ze z?em, demokracji z azjatyckim naje?d?c? (konotacje z wojn? z terroryzmem nie s? nienaturalne) – a wi?c jak widzisz skojarzenia z chi?skimi produkcjami typu smoka i tygrysa wcale nie s? odleg?e. Cho? mo?e bli?ej by?oby porówna? ten film do Hero. Mimo wszystko, pod wzgl?dem potraktowania wydarze?, na których jest oparty, oraz konwencj? wizualn?, dynamik? monta?u, ma wiele wspólnego z trailerem 300. Moim zdaniem nie jest to absolutnie odmienna rzecz.

Z drugiej strony wyobra?my sobie film o bitwie pod Grunwaldem, gdzie spo?ród t?umu sk??bionych wojsk, poruszaj?cych si? jak w ta?cu do muzyki w konwencji soundtracku z Matrixa, wyskakuj? na przeciw siebie Wielki Mistrz i Zyndram z Maszkowic w pelerynkach i z go?ymi klatami, obraz si? zatrzymuje, a kamera obje?d?a ich na oko?o – ?mieszne, niedorzeczne prawda? - czysty manieryzm. Cofnijmy to o 2000 lat i tak powstaje trailer filmu „300.”

Co do Marvela to zau?kowe naparzanie mi si? przejad?o. Przez 5-6 lat kupowa?em wszystkie komiksy jakie si? ukazywa?y, wi?c i sporo ró?nych menów-wa?achów w pelerynkach, tysi?cami zasiedlaj?cych NY, Metropolis itp. My?l?, ?e dobr? diagnoz? i niespotykanym aktem autoironii wobec tych mydlanych oper jest kole? z jednego z numerów Spidermana z 1990, albo 91 roku. Murzyn, który uzyska? nadzwyczajne mo?liwo?ci po uk?szeniu – uwaga – radioaktywnego królika. Spiderman go pyta, czemu nie zosta? superbohaterem i nie wykorzystuje swoich zdolno?ci dla dobra ca?ego ?wiata. Na to wuj tom z budowy mu odpowiada: a za co mam si? niby przebra?, uszy i ogonek sobie doklej?? No i niestety tu wida? ewidentn? s?abo?? fabu?y tych komiksów. Bohater nie istnieje bez przebrania, bo czytelnik go nie zapami?ta. Przebranie musi by? charakterystyczne i ró?ni? si? od innych, a do tego w sposób bezpo?redni komunikowa? charakterystyk? bohatera (czemu np. Spiderman nie przebierze si? w moro? Wystarczy?aby kominiarka i dres, ?eby robi? to co robi). Dlaczego tak jest? Bo scenariusze tych komiksów s? bli?niaczo podobne zgodne z zapotrzebowaniem rynku, zredukowane do wspólnej cz??ci gustów jak najwi?kszej liczby odbiorców, czyli wyprane z wszystkiego, co niestrawne dla ucznia podstawówki, co niestety przek?ada si? na opini? o mia?ko?ci intelektualnej komiksu w ogóle jako medium, dzi?ki czemu dochodzi do sytuacji takich, jak? mia?em na studiach, kiedy dr od historii teatru stwierdzi? (oczywi?cie w pewnym kontek?cie), ?e komiksy s? dla dzieci i niewyedukowanych doros?ych.

Tak w Marvelu, jak i w innych wydawnictwach s? oczywi?cie wyj?tki drukowane w mniejszym nak?adzie, jak np. Zabójczy ?art, czy powroty Batman, The Wtchers itp. Albo kultowy Heavy Metal i Epic – ?eby nie by?o, ?e w USA s? sami ubermenschowie.
Sam pomys?, ?e w NY mieszka kilka tysi?cy superbohaterów o tajnej to?samo?ci nieznanej policji jest ju? naiwny, a oprócz tego jest drugie tyle super?otrów.
Có? nie pot?piam zjawiska, ale mnie ono nie bawi, wol? np. Wieczn? Wojn?, czy Poszukiwanie Ptaka Czasu z rzeczy wydanych u nas.

Je?li idzie o Supermena, to my?l?, ?e – maj?c w pami?ci to, co dotychczas o nim nakr?cono – wcale nie by?o trudno zrobi? najlepszy film o tym bohaterze.

Takie jest moje zdanie, nie oczekuj?, ?e ka?dy musi si? z nim zgadza?.

Odpowiedz do tematu