|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Pokolenie 1200 z? brutto !! |
| Autor |
Wiadomość |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2005-09-29, 21:24
|
|
|
Reasumuj?c Musimy przej?? w?adz? w tym kraju. Wprowadzi? stan wojenny hehehe wy?apac wszystkich dotychczas rz?dz?cych, b?d? za??da? by sami si? oddali w nasze r?ce, pozamyka?, powybija? i zrobi? tu porz?dek |
|
 |
Amy
Margrabia

|
Wysłany: 2005-09-29, 21:28
|
|
|
Przesta? mnie obra?a?! Mam swoje zdanie i uwa?am, ?e to zaleta! My?lisz, ze wiek ?wiadczy o dojrza?o?ci? Patrz?c na ciebie mog? jednoznacznie stwierdzi?, ?e NIE! Daj mi ju? spokój, mam ciebie dosy?... wyje?d?aj sobie z tego kraju! |
_________________ I choose to live and to
Grow, take and give and to
Move, learn and love and to
Cry, kill and die and to
Be paranoid and to
Lie, hate and fear and to
Do what it takes to move through |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2005-09-29, 21:36
Baretki:  |
|
|
Mati ?ycz? szcz??cia tam za granic? . Co do moich zarobków to nie powiedzia?em, ?e jestem zadowolony . Cz?owiek to taka bestia, ?e jak zarobi 100 a inny 200 to b?dzie chcia? te? to 200. Tak, ?e ten temat do d.... jest . Pewnie, ?e chcia?bym w Polsce zarabia? tyle, co na zachodzie . Tylko, ?e my i nasz kraj niestety jeste?my do?? specyficzni i u nas mo?e nigdy a mo?e kiedy? b?dzie lepiej . Ka?dy liczy, ?e jak wejdziemy do strefy euro to b?dzie bum i zaraz nasze pensje pójd? do góry. My?l?, ?e to z?udne nadzieje.
Ostatnio rozmawia?em z kierowc? z Grecji i pyta? si? ile zarabiam, wi?c powiedzia?em, ?e w przeliczeniu na euro to co? ko?o 200 . Zrobi? wielkie oczy . Powiedzia?, ?e mog? z nim jecha? do Grecji od r?ki i na zrywaniu pomara?czy czy te? oliwek zarobi? wi?cej no i przy okazji chcia? mnie za zi?cia , bo ma 3 córki na wydaniu (18, 24, 26 lat) a u nich ch?opów brakuje .
A temat, który zacz??e? pochodzi ze strony o2.pl. czyta?em tam ten artyku? . |
|
|
|
 |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2005-09-29, 22:53
|
|
|
| No w?asnie...liczy?em ?e odezw? si? ci, którzy artuku? czytali b?d? z innych ?ródel wiedz? o co chodzi. ALe si? myli?em. Za to ty wko?cu powiedziale? co? do rzeczy i przyzna?es si?, ?e wiesz o co chodzi. No i stwierdzasz przecie? to samo co ja. Co do pracy na zachodzie. Powiem tobie, ?e by?em pare razy tam, mam wielu znajomych którzy nie raz ju? tam pracowali i pracuj? nadal i wiem ?e o prac? nie jest tam trudno. Trzeba tylko umie? si? porozumie? i pokaza?, ?e nie jest si? typowym polaczkiem. Moja stara kole?anka z Szamocina, z któr? do jednej klasy chodzi?em do LO siedzi od roku w stanach w Chicago wraz z ch?opakiem, którego te? znam. Ona opiekuje si? 97 letni? babci? 8 godzin na dob? 5 dni w tygodniu za 700 dolców/tydzie? a on maluje mieszkania z jakim? kolesiem za podobne pieni?dze. S? tam nielegalnie. WYnajmuj? ma?e mieszkanko, ?yj? tam i pracuj?. Na koncie walutowym maj? ju? od?o?one 75 tysi?cy dolarów i cytuj? rzyga? im si? chce kiedy pomy?l?, ?e jak tu wróc? b?d? musieli znowu pracowa? za 700 ale PLNów miesi?cznie. Na szcz??cie do tego czasu mo?e b?d? mieli na koncie wystarczaj?co by po powrocie do kraju wybudowa? sobie dom b?d? kupi? konkretne mieszkanie, samochód, za?o?y? rodzin?. Za opi?k? nad babci? i malowanie ?cian mo?na na zachodzie godnie ?y? jak widzisz. Co innego tu. Naród polski niestety wymiera. To jest dobijaj?ce. Przyrost naturalny ujemny ju? od paru lat, gdzie na zachodzie nast?puje jego boom. Ubywa nas, ubóstwo si? szerzy, ludzie krócej ?yj?. Wielu ludziom wydaje si?, ?e nie jest tragicznie ale tak naprawd? powoli si? ko?czymy. I dlaczego nie lubisz rozmawiac o zarobkach w naszym kraju?? Uwa?am, ?e trzeba o tym rozmawia? w?a?nie!! A nie milcze? i godzi? si? na to wszystko. I co do wyra?ania swoich pogl?dów Amy, to ty mnie obrazi?a? pierwsza twoim pierwszym postem oceniaj?cym moj? wypowied? i pogl?dy. Zaprzeczasz tym samym sama sobie... |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2005-09-29, 23:13
|
|
Ale si? narobi?o he he he he. Po pierwsze nie napisa?em, ?e to jest wystarczaj?ca p?aca. To jest jasne, ?e ka?dy w tym kraju powinien mie? prawo do godnego ?ycia. Nast?pnie trzeba doda? MATT, ?e u nas panowa?a tzw. "KOMUNA" przez ponad 40 lat i nie jest mo?liwe, ?eby?my dogonili zachód w tak krótkim czasie. Po trzecie Qba napisa?e?, ?e 1200 z?. nie starczy?oby na op?aty, a w Chodzie?y to starcza, podkre?lam na same op?aty. Kolejno zarobki w Poznaniu s? wi?ksze, Qba przecie? ty nie zarabiasz 1 200 z? !!!
Reasumuj?c ca?? spraw? sytuacja nie jest dobra w kraju, ale mo?emy mie? nadziej?, ?e si? polepszy, chocia? jak widz? k?óc?cych si? przysz?ych koalicjantów to widz? to w ciemnych barwach.
DARTMATEUSZ NA PREZYDENTA |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-09-30, 11:30
|
|
Gazza, co? ci si? chyba jednak pomyli?o. Za czynsz w centrum miasta p?ac? nnieca?e 200 PLN, wyja?nij mi jak wielk? kawalerk? wynajm? w Poznaniu za tak? cen?. 2 - w ogóle nie ustosunkowa?e? si? do kwestii transportowych. ?yj?c w du?ym mie?cie tracisz miesi?cznie co najmniej ba?k?, nie mówi?c ju? o sytuacji, gdy rodzina ci si? powi?ksza. Poza tym - jak mo?na ?atwo zbywa? fakt cen mieszka?? Przecie? oszcz?dno?? 100 000 PLN (widzia?em og?oszenia o 150 000 za kawalerk?) to nie byle co, roz?ó? to sobie cho?by na 10 lat ?ycia... Co do cen w wielkich dyskontach, to je przecie? znam, ró?nice nie s? takie osza?amiaj?ce (np w Selgrosie - ser ta?szy o jakie? 2 z?ote na kilogramie). To tak tytu?em btw.
A co do g?ównego tematu - ja nie przecz?, ?e p?ace u nas s? giggantycznie ni?sze. Gdy jednak widz? stwierdzenie, ?e cz?owiek szcz??liwy z tych przys?owiowych 1200 PLN jest g??bem, to nó? mi si? w kieszeni otwiera. Wyobra? sobie, ?e wielu ludzi nie ma szans na wyjazd za granic?, wy?lesz tam 60-letniego hutnika? Poza tym, nie pieni?dze s? w ?yciu najwa?niejsze, przynajmniej dla mnie.
I jeszcze jedno - pohamujmy agresj?. W przeciwnym razie temat zamkn? i posypi? si? ostrze?enia.
BTW - gdzie poza Norwegi? widzisz ten boom DM? I czy totalny do?ek demograficzny Europy z ostatnich dwóch dekad oznacza, ?e tam te? s?/by?y katastrofalne warunki ?yciowe? Chyba nie do ko?ca przemy?la?e? ten argument... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
|
|
|
 |
Pablo
Następca tronu

|
Wysłany: 2005-09-30, 22:22
|
|
|
| cos mi sie wydaje ze ten temat by? rozpoczety pod wp?ywem jakich? negatywnych emocji i impulsu a po g??bszym namy?le pewnie wcale by go tu nie bylo... |
_________________ Którego? wczesnego ranka w Dolinie Muminków W?óczykij obudzi? si? w swoim namiocie i poczu?, ?e nadesz?a jesie? i czas rusza? w drog?. |
|
|
|
 |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2005-10-01, 21:33
|
|
|
M?odzie?cze....jak sko?czysz chocia? te 18 lat i popracujesz cho? kilka miesi?cy, to mo?e zrozumiesz o co chodzi w tym wszystkim i wtedy si? wypowiadaj a póki co te zabawne psychologiczne domys?y zostaw dla siebie. |
|
 |
Pablo
Następca tronu

|
Wysłany: 2005-10-02, 11:35
|
|
|
| nie rozumiem ludzi którzy nie chc? pracowac bo 1200 z? to dla nich za ma?o. chyba jak komus zalezy na pracy to bedzie pracowa? nawet za 700 z? co nie? w koncu zadna praca nie ha?bi |
_________________ Którego? wczesnego ranka w Dolinie Muminków W?óczykij obudzi? si? w swoim namiocie i poczu?, ?e nadesz?a jesie? i czas rusza? w drog?. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2005-10-02, 12:50
|
|
| Przecie? DarthMateusz chce ju? zarabia? 3 000 z?. brutto. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2005-10-12, 20:01
|
|
|
| Drzewiec si? wyg?upia to wiem, ale ty m?ody Pablo nadal nie rozumiesz o co mi chodzi !!!! Nie mów nic na temat pracy, ha?by i zarobków. Nie wypowiadaj si? na tematy które ci? nie dotycz?. Czosnek nawet, cho? starszy te? tego nie rozumie. ZAKO?CZMY TEMAT NAJLEPIEJ |
|
 |
Amy
Margrabia

|
Wysłany: 2005-10-12, 20:25
|
|
|
| Lepiej by?oby go w ogóle nie zaczyna?. Albo mog?es napisa? kto mo?e wej?? i sie wypowiada?, bo my, m?ode pokolenie jak wida? nei mamy prawa g?osu, bo jeste?my dla ciebie za g?upi. I tu sie niestety mylisz, bo wiemy wi?cej ni? sobie wyobra?asz... wiadomo, ?e nie z w?asnego do?wiadczenia, ale mamy rodzin?, znajomych, a przede wszystkim OCZY i ROZUM. Widzimy co si? dzieje na ?wiecie. |
_________________ I choose to live and to
Grow, take and give and to
Move, learn and love and to
Cry, kill and die and to
Be paranoid and to
Lie, hate and fear and to
Do what it takes to move through |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-10-13, 00:22
|
|
| Skoro sam autor chce zamkni?cia... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|