|
Co teraz czytacie? |
| Autor |
Wiadomość |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-03-31, 23:48
|
|
|
| ?wiat Dysku Terry'ego Pratchetta. Obawiam si?, ?e nie ca?kiem w kolejno?ci. "Kolor Magii" "Blask Fantastyczny" "Pi?ty Elefant" (szczególnie polecam) - opowie?? o gipsowej kajzerce z kamienia i psich odruchach wilko?aków, a dzi? w?a?nie wypo?yczy?em "Na glinianych nogach". |
_________________ www.drugastrefa.net
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-04-07, 19:44
|
|
|
| Kolejny dzie?o nieporawnego politycznie Pratchetta "Na glinianych nogach" - artyku? pastora Nosala Domokr??cy o m??nym przemawianiu do ludzi przez szczeliny na listy, albo ksi?ga zaawansowanej alchemii, w której zabrak?o zdania "Y nie czy? tego we domostwie" - ciekawa intryga parakryminalna z udzia?em przeró?nych stworów, pastisz pastiszu jeszcze jednego pastiszu i bardzo trafne spostrze?enia spo?eczne. |
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
meca
Mistrz cechowy

|
Wysłany: 2008-04-09, 17:37
|
|
|
| Polecam SKAFANDER I MOTYL, ksi??k? mówi?c? o losie i o ?yciu, o stosunku duszy do cia?a, o stosunku my?lenia i odczuwania do w?asnej cielesno?ci. |
|
 |
Mamoniowa
Giermek

|
Wysłany: 2008-04-12, 19:33
|
|
|
Adelbert von Chamisso - Przedziwna historia Piotra Szlemila (b?d? Schlemihla - ró?ne wydania, ró?na pisownia). Bardzo przyjemne romantyczne (okres mam na my?li g?ównie ) opowiadanie o panu, który sprzeda? swój cie?. Jest Teufel, wi?c jest ciekawie. Przynajmniej ja lubi?, jak si? takowy pojawia . Napisane lekkim piórem, narracja pierwszoosobowa, czas przesz?y |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-04-13, 21:19
|
|
|
A ja si? w?a?nie zabra?em za "Narrenturm" A. Sapkowskiego. Akcja zawi?za?a si? ca?kiem fajnie, jak zwykle u ASA, da si? wyczu? spory wp?yw "Boles?awa Chrobrego" A. Go?ubiewa, ale chyba tego nie ma co mu mie? za z?e. Korzystanie z dobrych wynalazków literackich to nie grzech, nie ma co wy?amywa? ju? otwartych archaizmów |
|
|
|
 |
Stanisław Anioł
Wielki Książę

|
Wysłany: 2008-04-16, 14:30
|
|
|
| frank zappa - "takiego mnie nie znacie". jest to ksiazka autorstwa henryka sienkiewicza. w ksiazce tej przedstawiony zostal konflikt jagiellonskiej Polski z zakonem krzyzackim. |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2008-04-19, 12:35
|
|
|
przekona?e? mnie! te? to przeczytam, lubi? konflikty, zakony i krzy?e...
czytam "Tigan?" Guya Gavriela Kaya; po 100 stronach wiem ju?, ?e ?wietne recenzje tej ksi??ki nie s? przesadzone; z reszt? niczego innego si? nie spodziewa?em po tym autorze; Tigana jest utrzyman? w klimacie w?oskiego renesansu powie?ci? fantasy (jednotomow?!!!) o losach pa?stwa, którego nazw? i histori? wymazano z pami?ci ?yj?cych
@Anio?! jak dot?d nie ma smoków, mo?esz czyta? :] |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
silek
Książę Elektor

|
Wysłany: 2008-05-11, 13:19
|
|
|
teraz co? takiego:
"Dziennik Ma Yan: Z ?ycia chi?skiej uczennicy"
W maju 2001 roku grupa francuskich dziennikarzy zwiedza?a wiosk? Zhang Jia Shu w jednym z najbiedniejszych rejonów Chin. Miejscowa kobieta, muzu?manka, wr?czy?a jednej z dziennikarek list swojej 14-letniej córki Ma Yan i trzy ma?e zeszyciki. List by? krzykiem o pomoc: dziewczynka w?a?nie si? dowiedzia?a, ?e rodziny nie sta? na jej nauk? w szkole (mieli j? kontynuowa? tylko bracia). Trzy zeszyciki zawiera?y osobisty dziennik Ma Yan, opis jej trudnego dzieci?stwa - niepokojów, trosk, codziennych trudno?ci, nieustannej walki z bied? (nawet zakup o?ówka by? dla rodziny luksusem). Historia Ma Yan, opublikowana we francuskim dzienniku "Liberation" przez Pierre'a Haskiego, wywo?a?a pi?kny odruch solidarno?ci - powo?ana zosta?a fundacja, która umo?liwi?a dziewczynce i 30 innym chi?skim dzieciom kontynuowanie nauki.
[Albatros, 2004]
ciekawe i poruszaj?ce - szczególnie momenty, gdy ta m?oda dziewczyna opisuje g?odówk?, jak? musi przej?? przez tydzie?, by kupi? sobie o?ówek do szko?y. I to, jak ci??ko pracuj? na ni? rodzice, szczególnie matka, by mog?a dalej si? uczy?. Dziwne uczucie, my?l?c o tym, ?e dla nas o?ówek to drobiazg, a dla niej maj?tek. |
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2008-05-12, 17:01
|
|
|
Tad Williams - "Marchia Cienia tom pierwszy". Mimo tego, ?e brat gor?co poleca? mi t? ksi??k?, ponad rok nie mog?am si? do niej przekona?, podchodzi?am kilka razy po czym odk?ada?am na bok. Teraz znudzona typowo polonistycznymi pozycjami poszuka?am czego? kompletnie innego i co wa?niejsze nieznanego do tej pory. Pad?o na Marchi?. Po pierwszej nocy kajam si? 'dlaczego tak pó?no to czytam?' Klasyka gatunku, kawa? dobrego fantasy. I co pi?kniejsze - 723 strony Nast?pnie robi? podej?cie do "Lodu" - Jacka Dukaja (1054 strony!) |
_________________ "Nie jeste?my Szwedami, Rosjanami nie b?dziemy nigdy, b?d?my wi?c Finami!" |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-05-12, 23:43
|
|
|
Znów na przemian - Pratchett/Sapkowski. Tym razem podró? wstecz ?wiata dysku "Zbrojni" i "Bo?y bojownicy"
Bojownicy maj? spore fory, w postaci samych dobrych opinii. Zobaczymy, czy faktycznie przebij? "Narrenturm" |
|
|
|
 |
KacperTheCowboy
Diuk

|
Wysłany: 2008-05-13, 22:25
|
|
|
| IMHO Bo?y Bojownicy to rzeczywi?cie najlepsza cz??? sagi. Po prostu najwi?cej si? w niej dzia?o. Sapkowski po?wi?ci? najwi?cej czasu wojnie, szpiegostwu. Roi?o si? tak?e od zwrotów akcji, a? trudno policzy? ile razy Reynevan by? wi?ziony:P . Ostatnia cz??? by?a szczerze mówi?c miejscami nudnawa. |
|
|
|
 |
El Romano
Giermek

|
Wysłany: 2008-06-01, 22:40
|
|
|
"Niepiosenki" Kazika Staszewskiego. Wprawdzie jeszcze nie sko?czy?em, ale ju? mog? j? ?mia?o poleci? nie tylko wielbicielom jego twórczo?ci.
(Mam egzmplarz z autografem i specjaln? dedykacj? ) |
_________________ " Keep busy livin' or keep busy dyin' " |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2008-06-02, 23:07
|
|
|
"Sztuka ?nienia" Carlosa Castanedy - do tego Kyuss, zachodz?ce s?o?ce i kaktus... jak wida? na za??czonym avatarze |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2008-06-08, 14:40
Baretki:  |
|
|
Hobbit, w ko?cu. W ko?cu, bo ?adnych par? lat si? do niego przymierza?em |
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2008-06-08, 21:00
|
|
|
"Jim Morrison. ?ycie. ?mier?. Legenda." Stephena Davisa. Przyznam, ?e ostatnimi czasy Doorsi skupili moj? uwag?, a ?e by?am ostatnio w bibliotece i zauwa?y?am w?a?nie t? biografi? tym szybciej zabra?am sie za czytanie. Wra?enie ogólnie niez?e, czyta?am z zaciekawieniem, poznaj?c piosenki 'od kuchni". "Ale" zacz??o si? przy ko?cu, niewyja?nionej do ko?ca ?mierci Jima. Mam wra?enie, ?e autor przedstawi? j? zbyt 'komercyjnie', ale to tylko moje odczucie. Lektura zaowocowa?a te? kilkunastoma wpisami do notesu, wypowiedzi Morrisona s? czasem bardzo do rzeczy i warto do nich wraca?. Koniec ko?ców ksi??ka jest ciekawym dope?nieniem reszty, ale raczej dla s?uchaczy Doorsów.
Teraz "Dziesi?? stron ?wiata" Anny Onichimowskiej na DKK, a mi?dzy tym tom pierwszy sagi Artura Baniewicza - "Smoczy pazur". |
_________________ "Nie jeste?my Szwedami, Rosjanami nie b?dziemy nigdy, b?d?my wi?c Finami!" |
|
|
|
 |
|
|