Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co teraz czytacie?
Autor Wiadomość
strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-03-31, 23:48   

?wiat Dysku Terry'ego Pratchetta. Obawiam si?, ?e nie ca?kiem w kolejno?ci. "Kolor Magii" "Blask Fantastyczny" "Pi?ty Elefant" (szczególnie polecam) - opowie?? o gipsowej kajzerce z kamienia i psich odruchach wilko?aków, a dzi? w?a?nie wypo?yczy?em "Na glinianych nogach".

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-04-07, 19:44   

Kolejny dzie?o nieporawnego politycznie Pratchetta "Na glinianych nogach" - artyku? pastora Nosala Domokr??cy o m??nym przemawianiu do ludzi przez szczeliny na listy, albo ksi?ga zaawansowanej alchemii, w której zabrak?o zdania "Y nie czy? tego we domostwie" - ciekawa intryga parakryminalna z udzia?em przeró?nych stworów, pastisz pastiszu jeszcze jednego pastiszu i bardzo trafne spostrze?enia spo?eczne.

meca 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2008-04-09, 17:37   

Polecam SKAFANDER I MOTYL, ksi??k? mówi?c? o losie i o ?yciu, o stosunku duszy do cia?a, o stosunku my?lenia i odczuwania do w?asnej cielesno?ci.

Mamoniowa 
Giermek

Wysłany: 2008-04-12, 19:33   

Adelbert von Chamisso - Przedziwna historia Piotra Szlemila (b?d? Schlemihla - ró?ne wydania, ró?na pisownia). Bardzo przyjemne romantyczne (okres mam na my?li g?ównie ;) ) opowiadanie o panu, który sprzeda? swój cie?. Jest Teufel, wi?c jest ciekawie. Przynajmniej ja lubi?, jak si? takowy pojawia ;) . Napisane lekkim piórem, narracja pierwszoosobowa, czas przesz?y :)

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-04-13, 21:19   

A ja si? w?a?nie zabra?em za "Narrenturm" A. Sapkowskiego. Akcja zawi?za?a si? ca?kiem fajnie, jak zwykle u ASA, da si? wyczu? spory wp?yw "Boles?awa Chrobrego" A. Go?ubiewa, ale chyba tego nie ma co mu mie? za z?e. Korzystanie z dobrych wynalazków literackich to nie grzech, nie ma co wy?amywa? ju? otwartych archaizmów :wink:

Stanisław Anioł 
Wielki Książę

Wysłany: 2008-04-16, 14:30   

frank zappa - "takiego mnie nie znacie". jest to ksiazka autorstwa henryka sienkiewicza. w ksiazce tej przedstawiony zostal konflikt jagiellonskiej Polski z zakonem krzyzackim.

GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2008-04-19, 12:35   

przekona?e? mnie! te? to przeczytam, lubi? konflikty, zakony i krzy?e...

czytam "Tigan?" Guya Gavriela Kaya; po 100 stronach wiem ju?, ?e ?wietne recenzje tej ksi??ki nie s? przesadzone; z reszt? niczego innego si? nie spodziewa?em po tym autorze; Tigana jest utrzyman? w klimacie w?oskiego renesansu powie?ci? fantasy (jednotomow?!!!) o losach pa?stwa, którego nazw? i histori? wymazano z pami?ci ?yj?cych
@Anio?! jak dot?d nie ma smoków, mo?esz czyta? :]

silek 
Książę Elektor

Wysłany: 2008-05-11, 13:19   

teraz co? takiego:

"Dziennik Ma Yan: Z ?ycia chi?skiej uczennicy"

W maju 2001 roku grupa francuskich dziennikarzy zwiedza?a wiosk? Zhang Jia Shu w jednym z najbiedniejszych rejonów Chin. Miejscowa kobieta, muzu?manka, wr?czy?a jednej z dziennikarek list swojej 14-letniej córki Ma Yan i trzy ma?e zeszyciki. List by? krzykiem o pomoc: dziewczynka w?a?nie si? dowiedzia?a, ?e rodziny nie sta? na jej nauk? w szkole (mieli j? kontynuowa? tylko bracia). Trzy zeszyciki zawiera?y osobisty dziennik Ma Yan, opis jej trudnego dzieci?stwa - niepokojów, trosk, codziennych trudno?ci, nieustannej walki z bied? (nawet zakup o?ówka by? dla rodziny luksusem). Historia Ma Yan, opublikowana we francuskim dzienniku "Liberation" przez Pierre'a Haskiego, wywo?a?a pi?kny odruch solidarno?ci - powo?ana zosta?a fundacja, która umo?liwi?a dziewczynce i 30 innym chi?skim dzieciom kontynuowanie nauki.

[Albatros, 2004]

ciekawe i poruszaj?ce - szczególnie momenty, gdy ta m?oda dziewczyna opisuje g?odówk?, jak? musi przej?? przez tydzie?, by kupi? sobie o?ówek do szko?y. I to, jak ci??ko pracuj? na ni? rodzice, szczególnie matka, by mog?a dalej si? uczy?. Dziwne uczucie, my?l?c o tym, ?e dla nas o?ówek to drobiazg, a dla niej maj?tek.

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2008-05-12, 17:01   

Tad Williams - "Marchia Cienia tom pierwszy". Mimo tego, ?e brat gor?co poleca? mi t? ksi??k?, ponad rok nie mog?am si? do niej przekona?, podchodzi?am kilka razy po czym odk?ada?am na bok. Teraz znudzona typowo polonistycznymi pozycjami poszuka?am czego? kompletnie innego i co wa?niejsze nieznanego do tej pory. Pad?o na Marchi?. Po pierwszej nocy kajam si? 'dlaczego tak pó?no to czytam?' Klasyka gatunku, kawa? dobrego fantasy. I co pi?kniejsze - 723 strony :D Nast?pnie robi? podej?cie do "Lodu" - Jacka Dukaja (1054 strony!)

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-05-12, 23:43   

Znów na przemian - Pratchett/Sapkowski. Tym razem podró? wstecz ?wiata dysku "Zbrojni" i "Bo?y bojownicy"
Bojownicy maj? spore fory, w postaci samych dobrych opinii. Zobaczymy, czy faktycznie przebij? "Narrenturm"

KacperTheCowboy 
Diuk

Wysłany: 2008-05-13, 22:25   

IMHO Bo?y Bojownicy to rzeczywi?cie najlepsza cz??? sagi. Po prostu najwi?cej si? w niej dzia?o. Sapkowski po?wi?ci? najwi?cej czasu wojnie, szpiegostwu. Roi?o si? tak?e od zwrotów akcji, a? trudno policzy? ile razy Reynevan by? wi?ziony:P . Ostatnia cz??? by?a szczerze mówi?c miejscami nudnawa.

El Romano 
Giermek

Wysłany: 2008-06-01, 22:40   

"Niepiosenki" Kazika Staszewskiego. Wprawdzie jeszcze nie sko?czy?em, ale ju? mog? j? ?mia?o poleci? nie tylko wielbicielom jego twórczo?ci.
(Mam egzmplarz z autografem i specjaln? dedykacj? :P )

GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2008-06-02, 23:07   

"Sztuka ?nienia" Carlosa Castanedy - do tego Kyuss, zachodz?ce s?o?ce i kaktus... jak wida? na za??czonym avatarze :)

Zapał 
Arcydemon

Wysłany: 2008-06-08, 14:40   
   Baretki: zalozyciel

Hobbit, w ko?cu. W ko?cu, bo ?adnych par? lat si? do niego przymierza?em :)

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2008-06-08, 21:00   

"Jim Morrison. ?ycie. ?mier?. Legenda." Stephena Davisa. Przyznam, ?e ostatnimi czasy Doorsi skupili moj? uwag?, a ?e by?am ostatnio w bibliotece i zauwa?y?am w?a?nie t? biografi? tym szybciej zabra?am sie za czytanie. Wra?enie ogólnie niez?e, czyta?am z zaciekawieniem, poznaj?c piosenki 'od kuchni". "Ale" zacz??o si? przy ko?cu, niewyja?nionej do ko?ca ?mierci Jima. Mam wra?enie, ?e autor przedstawi? j? zbyt 'komercyjnie', ale to tylko moje odczucie. Lektura zaowocowa?a te? kilkunastoma wpisami do notesu, wypowiedzi Morrisona s? czasem bardzo do rzeczy i warto do nich wraca?. Koniec ko?ców ksi??ka jest ciekawym dope?nieniem reszty, ale raczej dla s?uchaczy Doorsów.
Teraz "Dziesi?? stron ?wiata" Anny Onichimowskiej na DKK, a mi?dzy tym tom pierwszy sagi Artura Baniewicza - "Smoczy pazur".

Odpowiedz do tematu