Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Raport "Listopadowa parówka" 30 XI 2018
Autor Wiadomość
Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-11-19, 07:47   Raport "Listopadowa parówka" 30 XI 2018
   Baretki: owsiak

Miejsce: Poznań klub "Kosteczka"

Misja 1:
Deployment: Dawn of war (krótki stół)
Karty: Do trzech na turę
Objectivy: Klasyczne rozstawienie, na koniec trzeciej i ostatniej tury każdy znacznik punktuje 1VP

Misja 2:
Deployment: Hammer & Anvil (długi stół)
Karty: Na początku tury odrzucamy wszystkie i dobieramy trzy nowe
Objectivy: 4 znaczniki należy rozstawić wg normalnych zasad w strefie neutralnej, 2 pozostałe gracze wystawiają po wybraniu stron, są one warte po 5 VP.

Misja 3:
Deployment: Search & Destroy (kółko na środku)
Karty: Dobieramy do limitu kart, limit to ilość kontrolowanych znaczników
Objectivy: Dwa pierwsze znaczniki wystawiamy w strefie neutralnej. Drugą parę znaczników należy wystawić w jednej ze stref rozstawienia graczy, kolejna w drugiej ze stref. Na koniec gry, każdy znacznik w strefie neutralnej jest wart 2VP, znaczniki we własnej strefie 1 Vp, u przeciwnika 3VP.

Ogólne wrażenie: Zacznę od tego, że zajęliśmy 6 miejsce na turnieju a biorą pod uwagę fakt, że nie mamy dużego doświadczenia turniejowego to jakoś nam poszło ;) Klub i atmosfera w nim była super, polecam chociaż raz tam wpaść do chłopaków na Beerhammera i pograć, zupełnie co innego niżu nas.

Pierwszą grę opisuje Sławq.

Klub: battleground

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:
Guard Daemons BlackLegion

Wysłany: 2018-11-19, 11:45   

Nasza pierwsza gra przebiegała dosyć spokojnie. Rozstawiliśmy się w środku naszej strefy ze względu na zasięg lasscannonów Julka, jego predatory otoczyłem gwardzistami jak i moje Lemany. Dwa oddziały piechoty były jeszcze luźno wystawione w celu kontroli znaczników . Naszymi przeciwnikami byli CSM oraz Tau. W armii chaosu wystąpili kultyści w liczbie 40, Abbadon oraz 6 oblitów, natomiast dominium Tau wystawiło 15 fire warriorów, kilka shield dronów, dwóch cadre fire blade oraz dwa riptide. Nie udało się nam zaczynać lecz nie przeszkodziło nam to a wręcz pomogło ponieważ przeciwnik musiał wyjść z ukrycia żeby strzelać . Kultyści z Abbadonem na plecach parli do przodu . My na spokojnie zajęliśmy się najpierw dronami, potem skupiliśmy się na pancerzach XV104. Oba udało się zniszczyć więc mogliśmy odetchnąć . Potem poszło już gładko zwłaszcza że mieliśmy szczęście w kartach . Warto dodać że problemów narobiły nam oddziały obliteratorów lecz obeszło się bez większych strat .
Podsumowując, nie sądziliśmy że trafimy na kogoś z kim tak łatwo wygramy. Potem było już tylko gorzej ale o tym Julek.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-11-19, 13:09   

Okazało się, że w pierwszej grze pojechaliśmy po bandzie. Zdobyliśmy z tego co rozumiałem 3 duże punkty za zwycięstwo i graliśmy z Wiśnią i Majsonem (Wygrał u nas turniej). "Chodzież gra na pierwszym stole" to był najlepszy tekst Wiśni, jak się okazało pierwszy stół znaczył to, że dostaniemy baty :D

Druga nasza gra była przeciwko Astra Militarum i Ad Mech z Knightem Kasztelanem. Rozstawiliśmy się wszyscy za LoS blokerami, aby za łatwo nie było. Pierwsi zaczynali gospodarze, o czym przesądzony został cały mecz naszym zdaniem. 3 Valkierie z Punisherami (Jedne ma po 40 pestek, pozdrawiam) do nas podleciały, kosząc przy okazji większość piechoty sławka i od tego momentu staliśmy praktycznie w naszym deploymencie. Miałem bdb rzuty na predatorach, udało mi się w pierwszej turze skosić 2 latacze, a w kolejnej ostatniego. Niestety przez to, że valkirie po blokowały mi ruch, nic więcej nam się nie udało, kasztelan z tank commanderem wykończyli nam resztę sił. Osobiście przetestowałem stratgem "Killshot" u SM i przyznam, że woundowanie na 2+ i +1 do dmg zrobiło robotę. Sądzimy, że jakbyśmy zaczynali to byśmy, może coś ugrali.

Dostaliśmy maskę, że głowa mała, ale ta gra była wyrównana w pewnym sensie, najgorsze było przed nami.

Nasza 3 gra była przeciwko hordzie necronów i tyranidów. Innymi słowy trafiliśmy na idealną kontrę na nas. tak jak byliśmy przygotowani na ciężkie pojazdy, knighty i cuda wianki, tak na hordę nie mieliśmy nic. Przeciwnik zaczynał, tyrki dorwały się do nas już w pierwszej turze i związały jeden oddział gwardzistów combatem i tu się zaczeło, dodatkowo nie mieliśmy nawet w co strzelać, bo połowa armii każdego gracza była w deep striku, a już ich było dużo. Jak pisałem, tyrki wleciały do combatu i zaczyło po kolei wiązać wszystkich walką, niszcząc mi czołgi i dochodząc do naszej lini obrony. Nie wiem co się działo z necronami. Poddaliśmy grę bo nie było sensu przedłużania tego, przeciwnik miał nas w kleszczach.

Graliśmy z samymi wyjadaczami te dwie gry. Dawno takiego sromotnego lania nie dostaliśmy ;)

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-11-19, 13:26   

Warto jeszcze też dodać że gra na pierwszym i drugim stole oznaczała grę w topce co nas też bardzo zdziwiło

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2018-11-19, 19:31   
   Baretki: 2017ragnarok

Cóż. Dziwne rzeczy się działy przez te punktację 3-1-0. Gdyby brać pod uwagę normalnie zdobyte punkty mielibyście 13/60 i miejsce 9. więc nie spoczywajcie tu na laurach! :D :D
Za to przez to też wskoczyliście na pierwszy stół robiąc wynik 13-7. Dziwny jest ten system, dlatego dzieją się takie rzeczy... no ale to dopiero testy ;)

Ogólnie spoko, Poszłoby Wam lepiej z porządną rozpiską! Brakowało pesteczek w Waszej rozpie. Albo aggresorzy zamiast Predatorów, albo Punisher Lemany zamiast Battlecannonów i moglibyście ugrać grę z tyrkami :)

Najważniejsze, że nabraliście doświadczenia, a i myślę, że zawsze fajnie pograć i pogadać o figurkach z nowymi ludźmi i macie same dobre wrażenia!
Do następnego!

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-11-19, 19:39   

Fakt, brakowało pestek, spodziewałem się bardziej pojazdów a predatory z killshotem dobrze wyglądały :D

Widziałeś nasze miny jak poinformowałeś ze gramy z wami ;)

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-11-19, 19:51   

Lepiej dostać baty w dwóch grach i coś z nich wyciągnąć jak wygrać w jednej i prawie o niej zapomnieć ;)

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2018-11-19, 20:08   

Cóż, u nas było sporo pojazdów, do których można sobie postrzelać, więc akurat przypasowało :D

Może jakiś turniej u nas jeszcze w tym roku się uda zrobić? 17-18 np. albo w przerwie po świętach przed nowym rokiem?

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2018-11-20, 15:13   
   Baretki: zalozyciel

A czym Was Tyrki dopadły w pierwszej turze. Mniemam że Genki bo mogą iść biec szarżować

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2018-11-20, 15:41   

Genki z krakena, advance 3d6 i gem opportunistic advance + szarża.

ABLinkoln 
Żebrak

Armia WH40k:
tau

Wysłany: 2018-11-20, 20:27   

Miales chyba na mysli 15 i 16 grudnia. 17 i 18 to poniedzialek i wtorek. Jestem jak najbardziej za.

Odpowiedz do tematu